Noua listă de medicamente este revizuită în mai multe etape şi intră în vigoare cu pachetul de bază

Noua listă de medicamente este trecută prin multe site, este verificată şi revizuită în mai multe etape şi va intra în vigoare cu pachetul nou de servicii de bază, a declarat marţi ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Romania TV
29 oct. 2013, 10:57
Noua listă de medicamente este revizuită în mai multe etape şi intră în vigoare cu pachetul de bază

Ministrul Eugen Nicolăescu a infirmat faptul că medicamentele generice nu se vor compensa, precizând că, din cauza informaţiilor eronate transmise de mass-media, a primit foarte multe mesaje la Ministerul Sănătăţii.

„Unde aţi văzut scris aşa ceva la Ministerul Sănătăţii? Am primit la mesaje, mail-uri cum nu vă puteţi imagina. Oamenii sunt îngrijoraţi. Primul şi cel mai important lucru este că trebuie să ajutăm populaţia din România cu medicamente noi, inovative. E un obiectiv. Aveţi deja documente oficiale şi poate cel mai informat este organismul care adună la un loc producătorii de medicamente, ARPIM. Au avut multe discuţii cu noi şi cred că lucrurile s-au clarificat. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii este calendarul cu tot ce ne-am propus cu finanţatorii internaţionali. Un punct pe care ni l-am asumat este că până la 31 decembrie o listă nouă de medicamente va fi aprobată şi va intra în funcţiune. Am avut săptămâna trecută întâlnire cu ARPIM şi am convenit ca în jur de 15 noiembrie să punem în dezbatere propunerea de listă nouă”, a declarat Nicolăescu, la conferinţa Talks about Innovation in HealthCare.

Nicolăescu a mai spus că Ministerul Sănătăţii este în faza finală de evaluare a tehnologiilor medicale, iar un pas mare care se face constă în faptul că noua listă de medicamente compensate va fi făcută pe o evaluare.

„Principala instituţie nemulţumită este CNAS, care se îngrijorează că nu va avea bani suficienţi să suporte lista nouă. Este de înţeles. Când ai responsabilitatea gestionării banului public nu poţi să te uiţi liniştit. Lista noua nu va pica din cer, este trecută prin multe site, este verificată şi revizuită în mai multe etape şi va intra în vigoare cu pachetul nou de servicii de bază şi cu pachetul programelor naţionale de sănătate, în care am încercat să facem o serie de evaluări, să creăm spaţiul necesar ca lista nouă să producă efecte. Nu avem forţa tehnică necesară, adică atâţia specialişti în evaluare, pentru a avea o listă care să poată da o siguranţă”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul a adăugat că, în primul semestru din 2014 va fi făcută o revizuire a listei şi în semestrul al doilea va fi o listă finală, care să dea tuturor garanţia că poate fi suportată din bugetul pe care România îl va avea în domeniul sănătăţii. „E un mesaj şi pentru industria farmaceutică”, a precizat ministrul

Eugen Nicolăescu a mai spus că instituţia pe care o conduce doreşte să promoveze consumul de medicamente generice, datoria sa fiind să asigure medicamente mai multe şi mai ieftine.

„În acest fel, credem că asigurăm o chibzuială mai mare a utilizării fondurilor publice. Politica publică pe care vrem să o promovăm este de echilibru între medicamentele inovatoare şi cele generice. Încerc să vă transmit gândul sincer şi foarte ferm că avem de realizat lista nouă de medicamente compensate, revizuirea listei de medicamente compensate, creşterea consumului de medicamente generice, de urmărit un consum cât mai echilibrat al fondurilor publice”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Eugen Nicolăescu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, discută, marţi, împreună cu reprezentanţi din domeniul Sǎnǎtǎţii, la conferinţa „Mediafax Talks about Innovation in HealthCare”, despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.

Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecţiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.

Conferinţa este organizată de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda