Elevii de liceu, care nu participă la orele de Religie, vor studia materia „Perspective globale“, indiferent de specializare. Singura excepție o reprezintă cei din învățământul teologic, conform Edupedu.
Alternativa la ora de Religie „se adresează elevilor care nu participă la orele de Educație religioasă“, potrivit indicațiilor din documentul citat. Tinerii ar urma să studieze la această disciplină „tradițiile diverse de pe glob, elemente de cultură și civilizație pornind de la situația globală actuală“, potrivit celor de la Ministerul Educației.
Religia este singura disciplină, în afară de Limba și literatura Română și Matematică, care se studiază în toți anii de școală, indiferent de profil, specializare sau ciclu de învățământ. Recent, disciplina Religie e fost votată de parlamentarii din Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților drept disciplină opțională la Bacalaureatul organizat după noua lege a educației, aflată în stadiu de proiect, dezbătută în Legislativ.
„Ora se organizează în paralel cu ora de religie – de aceea, nu schimbă totalul orelor din CDEOȘ și nici pe cel general“. CDEOȘ înseamnă Curriculum la Decizia Elevilor din Oferta Școlii și este un concept nou introdus de proiectul Legii învățământului preuniversitar, care înlocuiește vechiul Curriculum la Decizia Școlii (CDȘ).
Marcel Ciolacu s-a arătat revoltat de campania de denigrare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), organizată de „progresiști”, în România. Președintele PSD este de acord ca religia să fie introdusă ca materie de BAC, opțională.
„Cultele au înțeles că trebuie să fie unite într-o astfel de abordare. Cultele au propus un opțional, deci nu obligatoriu. Și sportul e opțional, ca materie de BAC. Nu vorbim despre religie în sensul să fii habotnic, ci vorbim despre istoria religiilor la BAC. Eu nu pot să intru în bășcălia cu ‘ce faci, pupați moaștele?’. Dacă toate cultele au găsit că pot face un opțional…
Ce studii de impact să faci la principiile creștine, vechi de mii de ani? Religia aduce cunoaștere, nu supunere. Nu trebuie să fii habotnic dacă înveți istoria religiilor. Despre ce vorbim?
Eu am trăit în comunism, nu poate să-mi mai impună nimeni nimic. Ca să impui unui stat în România, după 50 de ani, să impui un progresism forțat, peste ceea ce tu simți și crezi, nu duci la nimic, ci la extremism, la antagonizare. Nu știu ce-și doresc ei, că nu vor putea să schimbe România”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.