Potrivit surselor citate, cercetările sunt continuate de poliţiştii Capitalei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune.
Peste 100 de poliţişti bucureşteni au fost mobilizaţi, luni dimineaţă, pentru efectuarea a 15 percheziţii şi punerea în executate a 22 de mandate de aducere, în cadrul unei acţiuni care a vizat anihilarea a două reţele de escroci aflate în legătură una cu alta, informează Poliţia Capitalei, potrivit Mediafax.
Surse din Poliţia Capitalei au precizat că acţiunea poliţiştilor a vizat grupările denumite generic „Cantemir” şi „Fane Uraganu”, care erau specializate atât în escrocherii imobiliare, cât şi în înşelăciuni cu credite bancare.
Potrivit anchetatorilor, legătura dintre cele două bande era făcută de Elena Budakci, o femeie în vârstă de 44 de ani, care activa, în paralel, în ambele grupări infracţionale.
Poliţiştii au intrat pe fir după ce au aflat că Budakci a reuşit, cu sprijinul a patru complici, să ia apartamentul unei femei în vârstă de 82 de ani bolnave de Alzheimer, pe care a reuşit s-o convingă să-şi treacă locuinţa situată pe bulevardul Dimitrie Cantemir din Capitală, în valoare de 1,5 milioane de lei, pe numele altcuiva.
Potrivit poliţiştilor, Budakci a trimis-o la uşa bătrânei pe Nicoleta Radu, în vârstă de 20 de ani. În momentul în care proprietara casei a deschis uşa, tânăra s-a purtat familiar cu aceasta, prefăcându-se că încearcă să-i aducă aminte de faptul că ar fi nepoata ei. Fata a menţionat că a fost măritată şi, înainte să facă actele la Starea Civilă, şi-a trecut casa pe numele bătrânei, pentru ca, în cazul unui divorţ, să nu piardă apartamentul. Pentru că, între timp, chipurile, a divorţat, tânăra a explicat, pe acelaşi ton convingător, că doreşte să reintre în posesia locuinţa şi a rugat-o deci, pe „mătuşa” ei, să binevoiască s-o repună în posesie, conform surselor citate.
Sub acest pretext, presupusa nepoată a putut să fure actele de proprietate ale imobilului, spun anchetatorii.
Ulterior, cele trei persoane, însoţite de bătrână, au mers la un cabinet notarial din sectorul 5, unde, în faţa notarului Irina Sârbulescu, ar fi convins-o pe bătrâna bolnavă să semneze un document de înstrăinare a imobilului pe numele lui Tudor Nemţeanu. Acesta, după întocmirea documentelor, ar fi plătit suspecţilor peste 20.000 de euro, pe care aceştia i-ar fi împărţit între ei.
În timp ce o urmăreau pe Elena Budakci, poliţiştii au descoperit că aceasta este implicată şi într-o reţea specializată în obţinerea de credite cu acte false, supranumită „Fane Urganu” şi formată din 15 membri, majoritatea cunoscuţi cu antecedente penale.
Liderul acestei grupări a fost identificat, spun surse din Poliţie, în persoana lui Ştefan Stan, principalii săi „locotenenţi” fiind Vasile Traian, Denis Bălan (care se ocupa de falsificarea actelor) şi Elena Budakci.
Poliţiştii au stabilit că membrii bandei conduse de Ştefan Stan ar fi racolat mai mulţi pensionari, pe care i-au pus să solicite credite, cu actele falsificate de Denis Bălan.
Conform surselor citate, suspecţii ar fi fost ajutaţi şi de doi ofiţeri de credite.
Banda lui „Uraganu” ar fi reuşit să păcălească şase bănci, prejudiciul fiind evaluat la peste 60.000 de lei, potrivit Poliţiei Capitalei.