Campylobacter este un microorganism prezent in aproximativ 90% din carcasele de pasari, iar potentialul transmiterii sale la oameni este foarte mare, provocand astfel toxiinfectii alimentare. Costurile imbolnavirilor generate de Campylobacter se ridica la 2.4 miliarde de euro anual la nivelul Uniunii Europene, daca sunt luate in calcul atat cheltuielile sistemelor de sanatate, cat si pierderile de productivitate datorate absentelor de la serviciu ale celor afectati, estimeaza datele oficiale.
Aceste imbolnaviri pot si trebuie sa fie prevenite prin masuri la nivel european, a subliniat Daciana Sarbu, initiatoarea acestei dezbateri in Comisia de Sanatate, a carei vicepresedinta este. „Vorbim despre o problema serioasa de sanatate publica si o povara financiara semnificativa. Avem nevoie de reguli mai dure sau de aplicarea mai ferma a legislatiei actuale”, a afirmat eurodeputata, care a aratat ca asteapta propuneri concrete din partea Comisiei. Sedinta s-a bucurat de participarea reprezentantilor Comisiei Europene, dar si ai Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si ai Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC).
„O foarte buna interventie din partea Dacianei Sarbu! Reglementarile actuale in materie de igiena nu sunt aplicate corespunzator si acest lucru favorizeaza contaminarea alimentelor”, a subliniat printr-un mesaj postat pe o retea de socializare reprezentanta Organizatiei Europene a Consumatorilor.
Datele arata ca mai avem multe de facut, au subliniat reprezentantii CE, care raspunzand direct la intrebarea eurodeputatei, au avansat si o solutie: impunerea in industria alimentara a unor criterii de igiena specifice pentru prevenirea imbolnavirilor cu Campylobacter, similare celor folosite in cazul mai celebrei Salmonella.Desi in cele mai multe cazuri efectele acestor infectii sunt temporare, exista si situatii in care ele pot crea complicatii la nivelul inimii si sistemului nervos. In general simptomele persista in jur de o saptamana, dar infectia se poate croniciza, iar la copii si la adultii tineri ea se manifesta mai puternic.