Astfel, nouă nave militare se află în acelaşi timp în Marea Neagră. „Un număr atât mare de nave NATO nu a fost aici încă din perioada sovietică”, a remarcat sursa citată, potrivit Agerpres.
„Crucişătorul american Vella Gulf, care a intrat în ajun în apele Mării Negre, a ajuns marţi la Burgas (Bulgaria), iar fregata franceză Surcouf, care a revenit la 4 iulie în Marea Neagră, a ancorat în portul Batumi” (Georgia), a indicat interlocutorul agenţiei ruse de presă.
MANEVRE MILITARE în Marea Neagră. Patru nave de război NATO vor intra în apele teritoriale româneşti
Pe lângă navele menţionate, în apele Mării Negre se mai află două nave de recunoaştere franceze, o navă de război italiană Dupuy de Lome, precum şi una de recunoaştere Elettra, tot a marinei italiene.
În plus, pe coasta Bulgariei sunt în curs de desfăşurare manevrele ‘Breeze 2014’, care implică nave ale grupării SNMCMG2 a NATO, în frunte cu nava amiral italiană ITS Aviere. Din această grupare mai fac parte nava italiană ITS Rimini împotriva minelor marine, nava turcă TCG Akcay, cu aceeaşi destinaţie, şi nava britanică HMS Chiddingfold, de asemenea, antimine.
Marina rusă, implicată în prezent în manevre de amploare în Marea Neagră, va monitoriza acţiunile navelor de război ale NATO în cadrul exerciţiilor ‘Breeze 2014’, au anunţat surse militare citate de RIA Novosti.
Exerciţiile navale internaţionale ‘Breeze 2014’, cu participarea navelor marinei SUA, se desfăşoară din 4 iulie până în 13 iulie în Marea Neagră, al căror comandament se găseşte la baza navală din Burgas.
Rusia, avertizare DURĂ pentru România în privinţa SCUTULUI ANTIRACHETĂ
Simultan cu manevrele Alianţei Nord-Atlantice, Rusia a început aplicaţii de amploare ale Flotei sale din Marea Neagră, la care participă aproximativ 20 de nave şi ambarcaţiuni, peste 20 de avioane şi elicoptere, precum şi puşcaşi marini şi artileria de coastă.
În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux, navele de război ale statelor neriverane pot să staţioneze în Marea Neagră nu mai mult de 21 de zile. Un ‘joc de nervi’ invocă experţi ruşi, cu privire la această concentrare de nave război ale NATO în apele Mării Negre, în contextul crizei ucrainene.