Ordonanța din energie, ce prezintă modificări majore, va fi votată în Parlament în după-amiaza zilei de marți.
Potrivit noului document, familiile cu mai mult de trei copii, bisericile, producătorii de medicamente, bazinele de înot, serviciul de transport de suprafață – STB, de metrou – Metrorex vor beneficia de ajutor pentru plata facturilor.
„Am ţinut foarte mult ca aceste amendamente să fie adoptate, mai ales că, după cum aţi văzut, astăzi am adoptat, dacă nu mă înşel, vreo 38 – 40 de amendamente. Ordonanţa a fost foarte superficial făcută, din păcate.
Regret şi faptul că ministrul Energiei nu a venit să susţină aceste lucruri, dar, în fine, ceea ce cred că este cel mai important e că am făcut, am scos o lege care aşază mult mai bine piaţa energetică şi aceste amendamente pe care noi le-am susţinut”, a declarat deputatul Daniel Zamfir.
„Scopul principal al legii este să calmăm piaţa de energie. Dacă rămânem exact în acelaşi mecanism de până acum, şi anume să fie încurajaţi producătorii şi traderii să meargă pe piaţa PZU nu e în regulă. Piaţa PZU a fost făcută tocmai ca să ai posibilitatea să-ţi achiziţionezi o energie suplimentară.
Majoritatea energiei pe care tu o livrezi consumatorilor trebuie să fie achiziţionată prin contracte bilaterale, contracte la termen. Asta vrem să facem în această lege, să încurajăm ca şi aceste entităţi care au rămas, pe dinafară, gen aeroporturi şi aşa mai departe, să fie determinaţi să negocieze contracte bilaterale, pentru că până la urmă, şi mecanismul ăsta care se crease ca aceste instituţii cum e aeroportul, cum era metroul acum, CFR-ul şi alte instituţii publice să ajungă în zona furnizori de ultimă instanţă este de neacceptat”, a mai transmis parlamentarul.
În ordonanţa pe energie ar urma să fie introdse următoarele modificări pentru consumatorii casnici: 0,68 de lei/kwh pentru tot consumul în cazul celor care folosesc aparate medicale acasă, 0,68 de lei/kwh pentru familiile cu minimum trei copii, 0,80 de lei/kwh pentru cei cu un consum între 100,01 și 255 kwh iar ce este în plus se plătește la prețul din contract.
De asemenea, pentru IMM-uri va exista un preț plafonat pentru 85% din consumul mediu lunar raportat la 2021.
PSD a cerut îmbunătățiri pentru ordonanța privind energie, printre altele, ca plafonarea prețurilor să se raporteze la consumul curent, nu la cel de anul trecut. De asemenea, USR susține că raportarea pentru încadrarea în schema de plafonare trebuie să se stabilească în funcție de consumul lunar din prezent, nu în funcție de consumul de anul trecut.
În opinia lui Mircea Coșea, guvernul trebuie să-și asume cât mai rapid măsuri de sprijin a populației.
„ (…) Facturile vor fi mari, vor fi mari și pentru cetățeni, dar nu știu dacă-i pasă cuiva de așa ceva, că vom sta în frig și vom încerca să ne gospodărim fiecare cum putem.
Dar firmele sunt în pericol și firmele sunt cele care țin economia deocamdată, ele țin locurile de muncă și încearcă să creeze ceva.
Statistica din iulie arăta că până în iunie erau aproape 8.000 de firme care au dat faliment din cauza incapacității plății facturilor. Acum s-au mai adăugat altele, nu știm câte, dar foarte multe (…)”, a declarat economistul, printre altele, pentru B1 TV.