Amelia Earhart, prima femeie care a traversat Atlanticul singură la bordul unui avion, a intenţionat în 1937 să facă înconjurul lumii. Zbura în preajma Ecuatorului când ea şi navigatorul Fred Noonan au dispărut fără urmă. Earhart avea atunci 39 de ani. Ceea ce s-a întâmplat cu cei doi piloţi şi avionul lor rămâne unul din cele mai mari mistere din istoria aviaţiei.
Bucata de aluminiu găsită în 1991 seamănă mult cu una de 48 cm x 58 cm care fusese instalată în locul unei ferestre a avionului în timpul escalei din Florida, la începutul călătoriei, afirmă grupul TIGHAR într-un comunicat. ‘Posibilitatea serioasă ca acest obiect să fie +elementul din Miami+ înseamnă că multe fisuri şi zgârieturi de pe metal ar putea fi indicii importante pentru a afla ce s-a întâmplat atunci şi, poate, a găsi aparatul’, susţine grupul.
Această descoperire întăreşte şi posibilitatea ca un ‘element neobişnuit’ reperat de TIGHAR cu sonarul în cursul unei expediţii pe atol în 2012 să fie avionul Ameliei Earhart, aflat la circa 200 m adâncime. Grupul a emis ipoteza ca fragmentul găsit pe plajă să se fi desprins din aparat după căderea avionului, rămas fără carburant. Curenţii şi hula ar fi scufundat apoi avionul, lăsându-i pe cei doi piloţi singuri, în aşteptarea unui ajutor care nu a mai venit.
TIGHAR şi-a anunţat intenţia de a reveni la Nikumaroro în iunie 2015 cu a şasea expediţie, în cadrul căreia un vehicul submarin pilotat de la distanţă va fi trimis pentru a repera elementul neobişnuit găsit de sonar.