Repatrierea celor nouă victime s-a făcut cu un avion militar, pus la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale.
Aeronava a plecat în cursul dimineţii de miercuri din Bucureşti către Franţa, unde i-a preluat pe cei nouă cetăţeni români internaţi în spital, apoi a revenit în ţară, aterizând în cursul serii pe aeroportul din Iaşi.
Mai multe ambulanţe au preluat victimele pe aeroportul ieşean şi le-au transportat către trei spitale din Iaşi.
„Sunt nouă persoane aduse din Franţa la Iaşi, şase adulţi şi trei copii. Minorii au fost internaţi la Spitalul de Copii «Sfânta Maria» din municipiu. Cinci adulţi au fost duşi la spitalul «Sfântul Spiridon», iar o altă persoană rănită, o femeie, a fost transferată la Spitalul de Pneumoftiziologie”, a declarat medicul Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.
Ea a precizat că starea tuturor pacienţilor, originari din judeţul Suceava, este stabilă.
„Au fost trataţi în Franţa. Pacienţii sunt cu fracturi, contuzii, luxaţii şi plăgi”, a mai spus medicul ieşean.
Pe aeroportul din Iaşi au fost prezenţi la acţiunea de repatriere atât ministrul român de Externe Titus Corlăţean, cât şi Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
„Am fost prezenţi la această acţiune de repatriere pentru a ne asigura că toate procedurile s-au desfăşurat corespunzător. Zborul a decurs fără incidente, cele nouă persoane fiind asistate permanent de personal medical specializat”, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a spus că mai există pacienţi români internaţi în spital în Franţa, în cazul cărora medicii francezi nu au recomandat externarea şi transportul lor în ţară.
„Colaborăm cu cadrele medicale din Franţa pentru a vedea dacă este necesară organizarea unei alte misiuni de repatriere”, a afirmat medicul Raed Arafat.