Persoanele care optează pentru plata cu cardul trebuie să se uite de două ori înainte de a fac o tranzacție. Deși acest tip de plată este unul normal și uzual în majoritatea statelor din Europa, unii comercianți din Austria aplică practici ilegale, precum comisioanele sau sumele minime pentru tranzacțiile cu cardul, care vă pot lăsa fără bani.
Deși plata cu cardul nu este, încă, obligatorie în UE, astfel că toți comercianții au dreptul să nu o accepte, odată ce își dau acordul cu privire la acest tip de plată, sunt obligați să respecte un cadru legal strict. Astfel, nu au dreptul să impună comisioane suplimentare sau sume minime obligatorii pentru a permite tranzacțiile electronice.
Transferarea către consumatori a costurilor este interzisă prin intermediul Regulamentului UE 2015/751 care reglementează comisioanele interbancare pentru plățile cu cardul.
Metodele practicate de unii comercianți, precum adăugarea a 50 de cenți atunci când un client alege să plătească cu cardul, precum și condiția de a depăși o anumită sumă pentru ca acesta să poată realiza o tranzacție electronică, sunt împotriva legii și pot fi sancționate.
Practicile ilegale sunt des întâlnite în Austria, pentru că o mare parte dintre comercianți refuză implementarea completă sau chiar aplică metode abuzive.
Citește și : BNR a cotat aurul la un nivel record. Boom şi pe plan mondial
Un caz recent a fost cel în care un mic magazin de înghețată din Viena a adăugat clienților care au făcut plata cu cardul o „taxă de tranzacție” pe bonul fiscal.
Legislația europeană stipulează clar faptul că acest tip de practici sunt ilegale, însă consumatorii pot face o schimbare spre bine prin reclamarea unor astfel de situații.