Noua taxă „pe pungă” va intra în vigoare mâine. Lidl va taxa punga pentru fructe si legume, masura urmand sa intre in vigoare sambata, 2 ianuarie 2021. Pretul este simbolic (9 bani/bucata) fiind aliniat la preturile practicate deja de Kaufland, Carrefour sau Mega Image.
Intitulat sugestiv „Punga Nu, Mersi!” sloganul campaniei face o trimitere subtila catre celebra formula de intampinare „Doriti o punguta?” intrata de ani buni in limbajul casierelor unui lant rival.
Compania acționează în linie cu strategia REset Plastic a grupului Schwarz, ce își propune să diminueze cantitatea de plastic folosită de companie cu cel puțin 20%, până în 2025 și să închidă ciclurile de reciclare.
Lanțul Lidl numără aproximativ 9.223 de furnizori în total, dintre care peste 80% sunt români, numărul acestora crescând cu 11% în 2019, faţă de 2018, pe când numărul celor străini a avut un ritm de aproape patru ori mai lent. De asemenea, există aproape 3.500 de articole româneşti, dintre care aproape jumătate au locul asigurat în sortimentul permanent. Poți afla mai multe detalii despre acestea de aici, inclusiv despre ce înseamnă Piața Lidl.
Noua taxă, pentru alte ammbalaje
Românii vor plăti în curând 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine. Banii reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal. Consumatorii își vor putea recupera banii de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului.
După ce ați golit și ați spălat sticla, o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial. Ambalajele vor putea fi predate la orice magazin care comercializează băuturi. “Pet-urile, dozele de aluminiu, sticlele pe care cumpărătorii le vor înapoia la magazin în sfârșit vor ajunge acolo unde le e locul, respectiv în sistemul de reciclare și nu vor mai ajunge să fie îngropate pur și simplu și lăsate moștenire copiilor noștri în gropile de gunoi, așa cum se întâmplă astăzi. Va fi o garanție modică, de 50 de bani. Va fi exact ca atunci când mergi la magazin și folosești o monedă de 50 de bani pentru a utiliza un coș de cumpărături, pe care o recuperezi de îndată ce aduci coșul înapoi la locul de unde l-ai luat, exact în același mod va funcționa și garanția pentru sticle, pet-uri și doze de aluminiu, consumatorii primindu-și înapoi această sumă de îndată ce returnează la orice magazin care comercializează băuturi în România, că este mai mic sau mai mare, că este supermarket sau că este un magazin de la colțul blocului, că este în mediul urban sau în mediul rural, cetățenii vor putea înapoia oriunde fără a prezenta vreun bon fiscal sau alte acte, simpla predare a ambalajului câtă vreme acesta este integru, câtă vreme nu este deteriorat, simpla aducere înapoi a acestui ambalaj va face ca persoana să își recupereze cei 50 de bani”, a explicat ministrul Mediului.