Indiferent că sunt asigurați medical sau nu, românii care se prezintă la camera de gardă a spitalelor fără o urgență sau un bilet de trimitere ar putea fi puși să plătească bani pentru consultația sau investigațiile medicale pe care le solicită.
Unii români deja au trecut prin astfel de situații neplăcute. O femeie din București, care tușea foarte tare, a mers la spital pentru investigații. A ajuns, după miezul nopții, la camera de gardă a Spitalului Victor Babeș. Pentru o radiografie și consultație, femeia a trebuit să plătească, ceea ce a surprins-o foarte tare.
„M-a consultat cu stetoscopul, mi-a dat un CD că mi-a făcut radiografie și mi-a zis că trebuie să veniți peste o săptămână la control, dar să veniți cu bilet de trimitere de la medicul de familie ca să nu plătiți iar consultația”, spune pacienta, pentru Știrile ProTV.
Spitalul Victor Babeș din Capitală are cameră de gardă, însă nu este unitate de urgență. Aici se decontează doar internarea și spitalizarea de zi, însă și aceasta se face doar pe baza unui bilet de trimitere. Ceilalți pacienți sunt puși să plătească investigațiile efectuate. Aceste informații apar pe afișele din camera de gardă, însă pacienții nu le citest, astfel că sunt șocați de costurile percepute.
„Este vorba de pacienți care nu constituie urgențe vitale medico-chirurgicale. Nu au consultat în prealabil medicul de familie pentru afecțiunea lor. Pot să fie consultați și investigați în spitalul nostru la cerere contra cost, iar tarifele sunt cele prevăzute în contractul cu casa”, spune Prof. dr. Simin Florescu, conform sursei citate.
Nu este singura unitate medicală unde se întâmplă acest lucru, însă situația se schimbă în cazul instituțiilor sanitare care au unități de primiri urgențe. În aceste locuri nu se percep taxe, însă medicii sunt suprasolicitați de cazurile primite zilnic.
„Vin și mulți pacienți care au simptome de trei săptămâni, de șase săptămâni, de trei luni. Sunt situații în care oamenii cheamă ambulanța și vin cu ambulanța chiar dacă nu sunt o urgență? Avem în fiecare zi și asta se întâmplă de ani de zile”, spune Dr. Silvia Nică, șefa Unității de Primri Urgențe a Spitalului Universitar de Urgență București.
Statisticile arată că cel puțin 30% dintre cei care vin în unitatea de primiri urgențe nu au, de fapt, o urgență care să le pună viața în pericol. Pentru probleme de sănătate minore, ce pot suferi o amânare, românii sunt sfătuiți să meargă la medicul de familie, în ambulator sau la centrele de permanență.