Tehnicile de identificare a escrocilor din online au avansat, dar și metodele șarlatanilor s-au adaptat la noul context tehnologic. Cea mai recentă țeapă face victime pe bandă rulantă și nu necesită cunoștințe avansate de gestionare a echipamentelor IT.
Strategia prin care din ce în ce mai mulți utilizatori de internet ajung să cadă pradă hackerilor se desfășoară pe Facebook. Fenomenul are la bază „ingineria socială”. Practic, un hoț de identitate are nevoie doar de adresa de e-mail atașată contului de Facebook și parola, cu ajutorul căreia confiscă ulterior identitatea socială.
Multe date care ar trebui să fie confidențiale se găsesc în diverse baze de date online, susține Mihai Rotariu, manager de comunicare a Directoratului Național pentru Siguranță Cibernetică (DNSC).
Misiunea escrocilor este facilă, în condițiile în care mulți dintre români utilizează aceleași parole la mai multe conturi, inclusiv la adresa de e-mail, contul de Facebook și alte site-uri.
„Nu se instalează malware, nu se redirecționează către pagini de phishing. Este 100% inginerie socială care nu presupune decât convingerea ‘din vorbe’ a potențialei victime să ofere datele”, a explicat specialistul.
Metoda este des utilizată și pe WhatsApp, iar cele mai multe victime sunt persoane în vârstă. Astfel, unele persoane sunt convinse cu ușurință să ofere datele personale.
Specialiștii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să nu furnizeze informații personale pe internet necunoscuților. În plus, internauții sunt sfătuiți să aibă o singură adresă de email atașată paginilor personale, astfel încât dacă rămân fără unul dintre conturi să nu existe șansa ca toate să fie compromise.