O echipă de oameni de ştiinţă condusă de geochimistul Tunli Lu, de la Universitatea Siracuza, New York, a descoperit, contrar credinţelor generale, că „Perioada Caldă Medievală”, cu aproximativ 500 – 1.000 de ani în urmă, nu a fost doar în Europa. De fapt, ea s-a extins până în Antarctica, ceea ce înseamnă că Pământul a avut deja o încălzire globală fără ajutorul emisiilor de dioxid de carbon produse de oameni, scrie Daily Mail, citat de Mediafax.
În prezent, Comisia Interguvernamentală pentru Schimbarea Climatului consideră că „Perioada Caldă Medievală” a fost doar în Europa, iar fenomenul de încălzire din prezent este doar din cauza emisiilor produse de oameni.
Profesorul Lu a precizat însă că a găsit dovada care contrazice teoria Comisiei printr-un mineral rar numit ikaite, care se formează în ape reci. „Ikaite este versiunea îngheţată a calcarului. Cristalele sunt stabile doar în condiţii reci şi se topesc la temperatura camerei”, a spus el.
Cercetătorii au studiat cristalele de ikaite forate de pe coasta Antarcticii. Straturile de sedimente erau depozitate de peste 2.000 de ani. Cercetătorii au fost interesaţi în special de cristalele depozitate în urmă cu aproximativ 300-500 de ani, în timpul „Micii Ere Glaciare”, şi de cele din timpul „Perioadei Medievale Calde”.
Ambele perioade au fost documentate pentru nordul Europei, dar studiile nu au fost concludente dacă acestea s-au extins în Antarctica.