Nouă tradiţii pe cale de dispariţie, incluse în patrimoniul imaterial UNESCO

Un ritual amazonian pentru menţinerea ordinii sociale, o societate secretă din Mali şi respiraţia circulară mongolă se numără printre cele nouă tradiţii şi obiceiuri care au fost incluse, joi, de UNESCO pe lista patrimoniului imaterial al umanităţii aflat pe cale de dispariţie.
Romania TV
24 nov. 2011, 15:23
Nouă tradiţii pe cale de dispariţie, incluse în patrimoniul imaterial UNESCO

Comitetul de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit pe insula indoneziană Bali, a selecţionat nouă tradiţii pe lista patrimoniului imaterial „care necesită o salvare urgentă”, din cele 18 dosare propuse.

Lista conţine deja 16 tradiţii „grav ameninţate”, a precizat Rasul Samadov, un purtător de cuvânt al UNESCO. Alte propuneri vor fi incluse vineri, când vor continua lucrările Comitetului.

Comitetul a inclus pe această listă respiraţia circulară mongolă, o tehnică de interpretare a „cântecelor lungi” ale rapsozilor la flaut (din lemn): muzicienii inspiră pe nas şi expiră suflând în acelaşi timp pe gură aerul pe care l-au înmagazinat în obraji, fapt care le permite să cânte, fără întrerupere, timp de până la 25 de minute.

Au mai fost adăugate pe această listă societatea secretă Kôrêdugaw – un rit de înţelepciune din Mali care îi pregăteşte pe copii să înfrunte greutăţile vieţii -, poveştile din Yimakan – narate în limba locuitorilor Hezhen din nord-estul Chinei -, cântecul Xoan – din provincia vietnameză Phu Tho -, epopeea maură T’heydinne – compusă din zeci de poeme care celebrează şi glorifică victoriile obţinute de emirii şi sultanii mauri din Mauritania – şi Naqqali – o naraţiune dramatică iraniană.

Comitetul a recunoscut, totodată, valoarea bărcilor lenje iraniene: construcţia lor manuală, dar şi metodele de navigaţie, care ţineau cont de poziţia astrelor şi de formule speciale ce includeau culoarea apei şi înălţimea valurilor.

Indonezienii au obţinut includerea „dansului celor o mie de mâini”, Saman, practicat adeseori în genunchi şi ritmat de dansatorii care bat din palme sau îşi lovesc coapsele cu mâinile.

Brazilia a obţinut înscrierea Yaokwa, ritual al poporului amazonian Enawene Nawe, creat cu scopul de a menţine ordinea socială şi cosmică.

Comitetul va examina, începând de sâmbătă, candidaturile propuse spre a fi incluse pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial care nu au un caracter de urgenţă deosebită.

Patrimoniul imaterial include tradiţii sau exprimări vii moştenite de la strămoşi, precum tradiţiile orale, spectacole, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe necesare artizanatului tradiţional.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii a fost instituită printr-o convenţie semnată în 2003, ratificată până în prezent de 132 de ţări, şi are scopul de a proteja culturile şi tradiţiile populare, la fel ca siturile şi monumentele, care au făcut obiectul unei convenţii precedente, semnată în 1972.

Lista patrimoniului imaterial al umanităţii include 222 de practici culturale şi obiceiuri tradiţionale.

România are două obiective înscrise pe Lista patrimoniului imaterial al umanităţii – „Doina”, inclusă în mai 2009, respectiv „Ritualul Căluşului”, inclus în noiembrie 2005.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Rusia extinde influența globală prin proiecte nucleare în străinătate
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!