Nouă tradiţii pe cale de dispariţie, incluse în patrimoniul imaterial UNESCO

Un ritual amazonian pentru menţinerea ordinii sociale, o societate secretă din Mali şi respiraţia circulară mongolă se numără printre cele nouă tradiţii şi obiceiuri care au fost incluse, joi, de UNESCO pe lista patrimoniului imaterial al umanităţii aflat pe cale de dispariţie.
Romania TV
24 nov. 2011, 15:23
Nouă tradiţii pe cale de dispariţie, incluse în patrimoniul imaterial UNESCO

Comitetul de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit pe insula indoneziană Bali, a selecţionat nouă tradiţii pe lista patrimoniului imaterial „care necesită o salvare urgentă”, din cele 18 dosare propuse.

Lista conţine deja 16 tradiţii „grav ameninţate”, a precizat Rasul Samadov, un purtător de cuvânt al UNESCO. Alte propuneri vor fi incluse vineri, când vor continua lucrările Comitetului.

Comitetul a inclus pe această listă respiraţia circulară mongolă, o tehnică de interpretare a „cântecelor lungi” ale rapsozilor la flaut (din lemn): muzicienii inspiră pe nas şi expiră suflând în acelaşi timp pe gură aerul pe care l-au înmagazinat în obraji, fapt care le permite să cânte, fără întrerupere, timp de până la 25 de minute.

Au mai fost adăugate pe această listă societatea secretă Kôrêdugaw – un rit de înţelepciune din Mali care îi pregăteşte pe copii să înfrunte greutăţile vieţii -, poveştile din Yimakan – narate în limba locuitorilor Hezhen din nord-estul Chinei -, cântecul Xoan – din provincia vietnameză Phu Tho -, epopeea maură T’heydinne – compusă din zeci de poeme care celebrează şi glorifică victoriile obţinute de emirii şi sultanii mauri din Mauritania – şi Naqqali – o naraţiune dramatică iraniană.

Comitetul a recunoscut, totodată, valoarea bărcilor lenje iraniene: construcţia lor manuală, dar şi metodele de navigaţie, care ţineau cont de poziţia astrelor şi de formule speciale ce includeau culoarea apei şi înălţimea valurilor.

Indonezienii au obţinut includerea „dansului celor o mie de mâini”, Saman, practicat adeseori în genunchi şi ritmat de dansatorii care bat din palme sau îşi lovesc coapsele cu mâinile.

Brazilia a obţinut înscrierea Yaokwa, ritual al poporului amazonian Enawene Nawe, creat cu scopul de a menţine ordinea socială şi cosmică.

Comitetul va examina, începând de sâmbătă, candidaturile propuse spre a fi incluse pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial care nu au un caracter de urgenţă deosebită.

Patrimoniul imaterial include tradiţii sau exprimări vii moştenite de la strămoşi, precum tradiţiile orale, spectacole, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe necesare artizanatului tradiţional.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii a fost instituită printr-o convenţie semnată în 2003, ratificată până în prezent de 132 de ţări, şi are scopul de a proteja culturile şi tradiţiile populare, la fel ca siturile şi monumentele, care au făcut obiectul unei convenţii precedente, semnată în 1972.

Lista patrimoniului imaterial al umanităţii include 222 de practici culturale şi obiceiuri tradiţionale.

România are două obiective înscrise pe Lista patrimoniului imaterial al umanităţii – „Doina”, inclusă în mai 2009, respectiv „Ritualul Căluşului”, inclus în noiembrie 2005.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Becali: Georgescu mi-a cerut bani printr-un intermediar. Ce voia să facă cu suma
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
O lume întreagă e în doliu. Marele lider s-a prăpădit: Un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Polonia investește masiv în armament pentru a întări alianța cu SUA și a contracara amenințarea rusă
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol