Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât duminică suspendarea zborurilor din și către Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Restricţia a intrat în vigoare din noaptea de duminică spre luni.
Decizia a fost luată din cauza apariţiei unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Marii Britanii şi Irlandei de Nord .
„Noi am luat măsura pe 14 zile. Urmează discuții la nivelul UE. Poate că în perioada sărbătorilor zborurile vor rămâne sistate. Carantina va rămâne păstrată, indiferent dacă zborurile se reiau sau nu. Din punctul acesta de vedere, clar că interdicția de zbor nu va fi una de lungă durată. Dar mai apoi se va păstra carantina. România nu e singura cu această măsură, și alte țări au impus. Dacă vin date noi, care să ne încurajeze să ridicăm măsura, poate vom face acest lucru”, a declarat Raed Arafat la Digi24.
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie avertizează că noua tulpină a coronavirusului este cu până la 70% mai transmisibilă, iar copiii se pot infecta la fel de repede ca adulţii. Raed Arafat spune că noua tulpină nu duce la o boală mai gravă, însă e mai ușor să te infectezi, potrivit primelor informații de până acum.
„Datele abia acum încep să vină. Au zis si OMS și Comisia Europeană că această tulpină e controlabilă, așa cum am controlat și tulpina anterioară. Dacă respectăm aceste măsuri, putem preveni și tulpina nouă. Dar e mai contagioasă. Măsurile trebuie respectate mai strict, dacă nu vrem să ne trezim cu un număr mare de cazuri. Ce e important ca populația să știe e că îmbolnăvirea cu această tulpină nu duce la o boală mai gravă. Însă această tulpină poate duce la un număr mai mare de infectați. E cu 70% mai contagioasă”, a adăugat secretarul de stat.
„Dacă nu se respectă măsurile de distanțare și purtarea măștii și cresc cazurile, e clar că va crește numărul pacienților care necesită spitalizare. Nu trebuie să așteptăm recomandări noi. Mască și distanțare. Sărbători în familie restrânse. Continuăm să recomandăm acest lucru”, spune Arafat.
„Să deschidă geamurile, să aerisim. Dacă vin oameni din altă casă cu care nu stai de regulă, să se păstreze o distanță sau să poarte masca de protecție. Sunt recomandări făcute inclusiv de OMS. Trebuie să ai mască, cu excepția momentului în care mănânci. Rămâne recomandarea de bază să nu se expună oamenii. O parte din aceste persoane pot ajunge pe mâna medicilor. E bine să avem înțelepciune în perioada asta, să nu avem impresia că suntem mai tari decât virusul. La anul sper să reușim să ne întoarcem la normalitatea pe care am cunoscut-o până acum”.
„Dacă nu se respectă măsurile și recomandările, e foarte posibil să avem din nou un val de creșteri care să pună sistemul sanitar în dificultate. E o posibilitate apariția acestui impact după sărbători, dacă regulile nu sunt respectate, dacă oamenii merg la petreceri”, a adăugat Arafat.