Noua tulpină covid se răspândeşte rapid în România. În urma unei analize efectuată de către specialiștii MedLife parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.
Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii.
“Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79.
Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.
Totodată, în cadrul aceluiași studiu s-a pus accent și pe identificarea și altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialștilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.
În prezent, pe teritoriul României, au fost raportate un număr 15 cazuri cu noua variantă de Sars Cov 2.
Medicul Alexandru Rafila a avertizat că noua tulpină de COVID-19 nu poate fi depistată cu ajutorul testelor antigen, ci doar prin teste de biologie moleculară laborioase. Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a mai menţionat că virusul mutant se transmite mult mai uşor, motiv pentru care „numărul de cazuri noi produse de această tulpină va fi într-o creştere destul de rapidă”.
„Peste 40 de ţări au înregistrat cazuri cu această nouă tulpină şi, în consecinţă, era puţin probabil ca în România să nu existe. Cu siguranţă circulă de ceva timp, dar nu a produs probabil suficient de multe cazuri ca să devină preocupantă. Este o tulpină care, din fericire, se pare că nu produce forme mai grave ale bolii, dar care se transmite mai uşor decât tulpina devenită clasică.
Creşte rata de multiplicare cam cu 0,5, adică dacă acum avem o rată de 0,9, o aduce undeva la 1,4 – 1,5, ceea ce înseamnă că numărul de cazuri noi produse de această tulpină va fi într-o creştere destul de rapidă”, a avertizat medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.