Dr. Alexandru Rafila a explicat în direct la România TV că noua tulpină de COVID-19 circulă de mai mult timp în Europa, fiind înregistrate cazuri în zeci de ţări.
„Peste 40 de ţări au înregistrat cazuri cu această nouă tulpină şi, în consecinţă, era puţin probabil ca în România să nu existe. Cu siguranţă circulă de ceva timp, dar nu a produs probabil suficient de multe cazuri ca să devină preocupantă. Este o tulpină care, din fericire, se pare că nu produce forme mai grave ale bolii, dar care se transmite mai uşor decât tulpina devenită clasică.
Creşte rata de multiplicare cam cu 0,5, adică dacă acum avem o rată de 0,9, o aduce undeva la 1,4 – 1,5, ceea ce înseamnă că numărul de cazuri noi produse de această tulpină va fi într-o creştere destul de rapidă”, a avertizat medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.
Întrebat dacă laboratoarele din România sunt capabile să identifice noua tulpină, medicul Alexandru Rafila a explicat că aceasta este depistată „pe baza unei secvenţieri în momentul de faţă, pe baza unei analize profunde a genomului virusului”.
„Proteina S, aflată la suprafaţă, care e responsabilă de ataşarea virusului de celulă, a suferit o mutaţie importantă şi dacă utilizezi testele PCR care se folosesc în mod curent, porţiunea acesteia nu iese amplificată.
Acesta este un semnal de alarmă care face necesară secvenţierea ulterioară. Probabil că în perioada care va urma vor apărea teste de biologie moleculară, teste PCR, care vor permite identificare de rutină a acestei tulpini, dar această tulpină nu poate fi identificată specific cu testele pentru antigen.
Testele pentru antigen nu au aceeaşi sensibilitate şi specificitate. Le folosim la persoane simptomatice. În momentul de faţă, nu putem prin intermediul lor să deosebim între tulpini, ci prin nişte teste de biologie moleculară foarte specifice şi laborioase”, a afirmat Alexandru Rafila, la România TV.
Citește şi: Tulpina de coronavirus descoperită în Marea Britanie a fost confirmată şi în România
De asemenea, medicul Alexandru Rafila a vorbit şi despre cazul tinerei din Giurgiu care a fost depistată cu noua tulpină COVID-19, cu toate că nu a călătorit în străinătate.
„Dacă a fost vizitată la domiciliu de alte persoane care călătoriseră sau care au venit în contact cu cei care călătoriseră, vă daţi seama că transmiterea este posibilă. Lucrul ăsta nu putem să-l ştim. Dacă au fost în vizită, cât au stat, dacă au stat cu mască”, a menţionat dr. Rafila.
Profesorul Alexandru Rafila a explicat că persoanele infectate cu noua tulpină de COVID-19 nu au alte simptome decât cele cunoscute până în prezent.
„În Marea Britanie sunt mii de cazuri şi nu s-a observat o evoluţie mai gravă a bolii sau mai multe complicaţii sau decese, ci doar o transmisibilitate net superioară”, a spus dr. Rafila.
Medicul Alexandru Rafila, care este şi deputat PSD, a subliniat că perioada de izolare rămâne aceeaşi – 14 zile.