„După o noapte de ninsoare urmată de ger, am găsit-o la intrarea în satul Letea, lângă un gard. Nu se mai mişca, era extrem de epuizată, avea râie şi rămăsese fără jumătate din blană. A avut mare noroc că n-au atacat-o câinii”, povesteşte medicul Ovidiu Roşu.
Enotul este singurul canid care hibernează, iar dacă nu a reuşit să acumuleze suficienţi nutrienti necesari pentru a supravieţui se trezeşte din hibernare şi căută de mâncare.
Animalul, botezat Enota, a fost pus imediat pe perfuzii. I s-au administrat fluide, minerale şi vitamine, ulterior find deparazitat. A început să-şi revină după o zi de tratament intensiv. Pentru a-şi reveni complet, Enota a fost transportată la Bucuresti, unde are parte de tratament medical, hrană din belşug şi de atenţia medicului Ovidiu Roşu.
„Când m-am apropiat prima oară de ea s-a prefăcut că e moartă. E un comportament specific acestei specii. I-am făcut o cuşcă în care se simte foarte confortabil. E bârlogul ei, în care se retrage când nu vrea să fie deranjată. Însă acum s-a obişnuit cu noi şi are încredere. Mai puţin în căţeluşă noastră, Sixty, pe care a muşcat-o de fund”, mai povesteşte dr. Ovidiu Roşu.
Enota urmează să fie eliberată în mediul ei natural de la Letea în primăvară, când va avea suficiente resurse de hrană.
Enotul, denumit şi câinele-enot sau bursucul cu barbă, este un animal relativ nou în fauna României şi face parte din familia Canidae, alături de câine, lup , vulpe etc, deşi seamănă cu un raton. Animalul a venit din fostul URSS, unde a fost introdus în prima jumătate a secolului al XX-lea. Prima semnalare în România este din 1951, în apropiere din Bucureşti, dar s-a extins în toată ţara, mai ales în Delta Dunării. Enotul este originar din Extremul Orient.
Enota, la prima ei băiţă, FOTO: Ovidiu Roşu