În total, 119 parlamentari au dat undă verde modificărilor, care vor face obiectul a încă două sesiuni de vot şi prevăd în special interzicerea armelor semi-automate de tip militar (MSSA). Un singur parlamentar s-a pronunţat împotrivă.
Ministrul neo-zeelandez al Poliţiei, Stuart Nash, a declarat că masacrul comis de extremistul australian Brenton Tarrant demonstrează că legislaţia actuală asupra armelor nu fost adecvată.
Masacrul s-a soldat pe 15 martie cu moartea a 50 de credincioşi la rugăciunea de vineri în două moschei din Christchurch. „Mult prea multe persoane din această ţară au acces la aceste arme periculoase de foc fără niciun motiv legitim, ceea ce reprezintă un risc important pentru populaţie”, a declarat Nash.
La mai puţin de o săptămână de la masacru, premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a anunţat interzicerea MSSA, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Noua Zeelandă anunţă interzicerea vânzărilor de arme de asalt
De obicei durează câteva luni pentru ca acest tip de legislaţie să fie adoptat, însă urgenţa situaţiei create a determinat-o pe Ardern să propună ca proiectul de lege să fie adoptat până la 11 aprilie. „Nu vrem să mai vedem un atac de acest tip în ţară. Suntem obligaţi să acţionăm repede”, a subliniat Nash.
Alte măsuri ar urma să fie luate până la sfârşitul anului, printre care crearea unui registru al armelor, consolidarea controalelor înaintea acordării permiselor de port-armă şi condiţii mai stricte în ceea ce priveşte păstrarea armelor, potrivit Agerpres.
Guvernul de la Wellington estimează la 13.500 numărul de arme semi-automate de tip militar deţinute de populaţie, în Noua Zeelandă fiind în total aproximativ 1,5 milioane de arme.
Executivul şi-a anunţat de asemenea intenţia de a înăspri prevederile legale referitoare la discursurile care îndeamnă la ură.