Noua Zeelandă, un model de succes în combaterea fumatului prin încurajarea produselor cu risc redus

Strategia de reducere a efectelor nocive asociate fumatului în Noua Zeelandă a atras atenția internațională prin abordarea sa inovatoare și eficientă. Cu o prevalență a fumatului la jumătate față de 2018 - de doar 6,8% în prezent -, politicile țării oferă informații valoroase pentru factorii de decizie în domeniul sănătății, la nivel global. Acest articol explorează intervențiile cheie, cercetările care stau la baza acestora și direcțiile viitoare ale modelului de reducere a efectelor nocive asociate fumatului în Noua Zeelandă, susținute de informațiile unui cercetător comportamental în domeniu, Marewa Glover.
Alina Costache
15 iul. 2024, 14:35
Noua Zeelandă, un model de succes în combaterea fumatului prin încurajarea produselor cu risc redus

Politici și intervenții cheie. Abordarea Noii Zeelande se concentrează mai degrabă pe reducerea efectelor nocive decât pe interzicerea totală a fumatului. Piatra de temelie a acestei strategii a fost legalizarea și reglementarea produselor de vapat, care sunt disponibile alături de țigările tradiționale, atât în ​​rețelele obișnuite de retail, cât și în magazinele specializate.

 

Serviciile de sănătate din Noua Zeelandă sunt mandatate să sprijine renunțarea la fumat. În cazul în care terapiile tradiționale de înlocuire a nicotinei sau medicamentele pentru întrerupere eșuează, furnizorii de asistență medicală sunt încurajați să sugereze vapingul ca alternativă. „Toate serviciile de sănătate au fost încurajate să îi ajute pe oameni să renunțe la fumat și, dacă nu se pot opri din fumat cu produse de înlocuire a nicotinei sau cu medicamente pentru renunțare la nicotină, atunci serviciile de sănătate trebuie să sugereze, poate, să încerce vapatul”, explică cercetătorul Marewa Glover.

Această abordare susținută de guvern, împreună cu campanii de sănătate publică ce evidențiază siguranța și eficacitatea produselor cu risc redus, a contribuit în mod semnificativ la scăderea ratelor fumatului. „Există sprijin deplin guvernamental pentru ca oamenii să renunțe la fumat prin utilizarea vapingului. De asemenea, au desfășurat o campanie prin care îi încurajează pe oameni să spună că acest lucru este mai sigur, aceasta este o modalitate eficientă de a renunța la fumat. Deci, asta a ajutat cu adevărat la reducerea ratelor de fumat”, a declarat pentru romaniatv.net expertul Marewa Glover.

 

Fundament științific pentru reglementări eficiente

Decizia de a adopta alternative fără fum drept instrument de reducere a efectelor nocive se bazează pe cercetări științifice solide. Noua Zeelandă are o istorie bogată în cercetarea tutunului, există inclusiv studii clinice de pionierat asupra țigărilor electronice efectuate în această țară. Factorii politici au revizuit pe larg studiile locale și internaționale care demonstrează eficacitatea alternativelor în a ajuta fumătorii să renunțe.

„Au fost o mulțime de studii făcute chiar și în Noua Zeelandă de către cercetători, studii clinice, care au testat dacă vapingul poate ajuta oamenii să renunțe la fumat și cu ce riscuri. De fapt, primul proiect de cercetare privind o țigară electronică a fost realizat în Noua Zeelandă.”, a mai subliniat cercetătorul. Procesul de elaborare a politicilor a implicat mai multe părți interesate, asigurându-se că reglementările rezultate au fost atât bazate pe dovezi, cât și reflectând nevoile și perspectivele comunității.

 

Divergențe câștigătoare în raport cu recomandările OMS

Modelul Noii Zeelande diferă de atitudinea mai precaută a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la țigările electronice. În calitate de semnatar al Convenției-cadru pentru controlul tutunului (FCTC), Noua Zeelandă și-a folosit calitatea de membru pentru a milita pentru strategii progresive de reducere a efectelor nocive în cadrul comunității internaționale. „Noua Zeelandă a făcut un pas. Este o abordare foarte bună, mai degrabă decât o poziție politică a Organizației Mondiale a Sănătății”, remarcă Marewa Glover. Succesul țării în reducerea deceselor și a bolilor legate de fumat demonstrează beneficiile potențiale ale unei abordări pragmatice, bazate pe știință, a controlului tutunului.

 

Provocări și direcții viitoare

În ciuda reducerii impresionante a ratelor generale de fumat, rămân provocări semnificative. Scopul Noii Zeelande este de a reduce prevalența fumatului la 5% sau mai puțin. Deși tinerii și grupurile cu venituri mari au atins deja acest obiectiv, eforturile trebuie să se concentreze acum pe sprijinirea grupurilor cu risc ridicat rămase. „Acum trebuie să ne concentrăm efortul către grupurile care au rămas în urmă, care au rate mult mai mari de fumat, cum ar fi indigenii noștri, oamenii cu venituri mici”, afirmă cercetătorul Marewa Glover.

Noua Zeelandă, un model de succes în combaterea fumatului prin încurajarea produselor cu risc redus

Modelul de reducere a efectelor nocive asociate fumatului în Noua Zeelandă este o dovadă a puterii politicilor bazate pe dovezi și a intervenției incluzive, concentrate pe comunitate. Prin prioritizarea reducerii efectelor nocive și prin valorificarea cercetării științifice, țara a făcut progrese semnificative în reducerea ratelor fumatului și îmbunătățirea sănătății publice.

 

 

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)