„Modalitățile prin care putem să ne infectăm de la un asimptomatic, pentru că evident părinții nu își vor duce la școală copiii bolnavi, sunt trei.
Știm că se poate infecta o persoană dacă vine în contact direct, asta însemnând fie atingere fizică, lucru dificil de oprit la școală, pentru cei mici, va fi de discutat despre cum ne salutăm, rutina de dimineață.
Al doilea lucru prin care ne putem contamina e contactul indirect, adică să punem mâna pe suprafețe care au fost contaminate cu picături de salivă ce conțin virusul.
A treia posibilitate este prin intermediul aerului. În timp ce toată lumea s-a concentrat pe această distanță fizică de trei picioare, de un metru, care apare în recomandările OMS, încă din documentele din martie, datele actuale și fizica ne spun că acest metru necesar este insuficient.
Fizica spune simplu: atunci când respirăm, fără să vorbim, emitem picături de salivă de dimensiuni diferite, unele de ordinul zecilor de microni – prin comparație, un fir de păr are 80 de microni grosime. Sunt persoane care vorbesc mai intens, mai zgomotos și se vede.
Aceste picături mari de salivă, gravitațional, au tendința să sedimenteze, se așază la sol, în medie în 4- 5 secunde, și se împrăștie pe o distanță mai mare de un metru.
De aceea, în recomandările recente apare distanța de șase picioare, deci de doi metri. Asta e o nuanță”, a explicat pediatrul.
„Teoretic, e imperios necesară purtarea măștii în clase, în spații închise neventilate, pe durata orei”, a spus doctorul Craiu.