Noul an şcolar 2020 – 2021. Medicul Mihai Craiu: Trebuie să încercăm să revenim la o viaţă dominată de decizii raţionale

Medicul Mihai Craiu este de părere că autorităţile trebuie să încerce deschiderea școlilor, acolo unde experții in epidemiologie consideră că acest lucru este posibil. "Trebuie să încercăm să revenim la o viață dominată de decizii raționale, nu la cea actuală, plină de spaime și știri false", a scris medicul Mihai Craiu.
Romania TV
06 sept. 2020, 09:02
Noul an şcolar 2020 - 2021. Medicul Mihai Craiu: Trebuie să încercăm să revenim la o viaţă dominată de decizii raţionale
Experții in epidemiologie și autoritățile abilitate vor incepe luni analiza nivelului de transmitere comunitară a noului coronavirus în România, pentru a decide unde exista risc crescut şi care sunt scenariile după care se va începe noul an şcolar în România.
„Toată lumea este de acord că este posibil să crească numărul de persoane infectate COVID-19, dupa deschiderea școlilor. (…) Personal consider că trebuie incercată deschiderea școlilor, acolo unde experții in epidemiologie consideră posibil (dacă școala are autorizatie sanitară și este pregătită), folosind strategiile de prevenție cunoscute. Trebuie să încercăm să revenim la o viață dominată de decizii raționale, nu la cea actuală, plină de spaime și știri false”, a scris Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.
 

 

Medicul Mihai Craiu, despre revenirea la şcoală: Trebuie aerisite clasele, e imperios necesară purtarea măștii în clase, în spații închise neventilate, pe durata orei


Prezent la o dezbatere online organizată de Salvați Copiii România, Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a prezentat modalitățile prin care copiii se pot infecta și mai ales da mai departe virusul.

„Modalitățile prin care putem să ne infectăm de la un asimptomatic, pentru că evident părinții nu își vor duce la școală copiii bolnavi, sunt trei.

Știm că se poate infecta o persoană dacă vine în contact direct, asta însemnând fie atingere fizică, lucru dificil de oprit la școală, pentru cei mici, va fi de discutat despre cum ne salutăm, rutina de dimineață.

Al doilea lucru prin care ne putem contamina e contactul indirect, adică să punem mâna pe suprafețe care au fost contaminate cu picături de salivă ce conțin virusul.

A treia posibilitate este prin intermediul aerului. În timp ce toată lumea s-a concentrat pe această distanță fizică de trei picioare, de un metru, care apare în recomandările OMS, încă din documentele din martie, datele actuale și fizica ne spun că acest metru necesar este insuficient.

Fizica spune simplu: atunci când respirăm, fără să vorbim, emitem picături de salivă de dimensiuni diferite, unele de ordinul zecilor de microni – prin comparație, un fir de păr are 80 de microni grosime. Sunt persoane care vorbesc mai intens, mai zgomotos și se vede.

Aceste picături mari de salivă, gravitațional, au tendința să sedimenteze, se așază la sol, în medie în 4- 5 secunde, și se împrăștie pe o distanță mai mare de un metru.

De aceea, în recomandările recente apare distanța de șase picioare, deci de doi metri. Asta e o nuanță”, a explicat pediatrul.

„Teoretic, e imperios necesară purtarea măștii în clase, în spații închise neventilate, pe durata orei”, a spus doctorul Craiu.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
România plânge și acum! A fost cea mai elegantă doamnă a muzicii românești. A murit prea devreme
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Au întors-o ca la Ploiești. Vești uluitoare de la meteorologi
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Rusia își propune să crească exporturile agricole cu 50% până în 2030
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore