Primăria Sectorului 1 promitea în bugetul pe 2022 asfaltarea a 50 de străzi și reabilitarea termică a 60 de blocuri, precum și extinderea școlilor Herăstrău și Pia Brătianu. Clotilde Armand promite, de asemenea, un proiect pilot prin care 10-15 blocuri din cartierul Aviației vor avea apă caldă și căldură cu ajutorul pompelor de căldură și a panourilor solare. Un alt proiect pilot va fi cel pentru colectarea selectivă în cartierul Pajura. Tot în 2022, spune vor începe lucrările de reabilitare la teatrele Masca și Bazilescu. promisiunile nu costă nimic, dar vremea scadenţei se aporpie cel puţin în ceea ce priveşte modernizarea şcolilor.
Sebastian Burduja, lider PNL Sector 1: Edilul Clotilde Armand este „crizatoarea perfectă”
Primăria Sectorului 1 intenționează să amenajeze în clădirea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) șase săli de clasă a câte 25 de elevi pentru copiii de clasă pregătitoare din Școala Gimnazială “Pia Brătianu”.
Pe lângă cele șase săli noi de clasă, vor fi amenajate și alte spații necesare derulării actului educațional: sală de sport, cabinet medical, sala profesorilor, grupuri sanitare etc.
În acest sens, Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat, în ședința din 28 aprilie 2021, cu 17 voturi pentru și 7 abțineri o Hotărâre prin care se solicită Consiliului General al Municipiului București transmiterea spațiului în suprafață de 460 mp, amplasat la parterul Pavilionului C din Bd. Mareșal Averescu nr. 17, din administrarea DGASPC Sector 1 în administrarea Direcției Generale Administrație Publică Locală. Este vorba de un imobil aflat în Ansamblul fostului Leagăn “Sfânta Ecaterina”, unde în prezent mai funcționează și Casa de Căsătorii a Sectorului 1.
Spațiul din Bd. Mareșal Averescu nr. 17 în care vor fi amenajate cele șase săli de clasă se află la o distanță foarte mică de sediul central al Școlii Gimnaziale “Pia Brătianu” (Str. Petofi Șandor nr. 14-16) și oferă condiții optime pentru desfășurarea actului educațional. Sălile de clasă vor funcționa în locația din Bd. Mareșal Averescu nr. 17 până la sfârșitul anului școlar 2022-2023.
Suplimentarea numărului de săli de clasă vine ca urmare a dificultăților cu care se confruntă elevii și profesorii de la Școala Gimnazială “Pia Brătianu”.
Din păcate, birocraţia tergiversează extinderea şcolii, astfel că noul an şcolar riscă să găsească şcoala în acelaşi stadiu, spun reprezentanţii Comitetului de părinţi.
„Săptămâna trecută, am fost într-o audiență (joi si vineri) la doamna primar Clotilde Armand pentru a clarifica stadiul lucrărilor de reamenajare din bulevardul Averescu unde școala noastră a primit un sediu (6 încăperi – 4 săli de clasă + 2 spații administrative) în urma unei decizii a consiliului local sector 1. Din păcate, procesele de proiectare, avizare, construcție s-au prelungit. Semnarea contractului de începere a construcției a fost semnat la 1 iulie, iar în prezent sunt câteva obstacole administrative (avizare necesară pentru modificarea unei fațade, datorată construcției unei uși de acces, elaborarea unor avize și a autorizației de construcție).
Din partea primăriei am primit asigurări că lucrările (plus achiziția mobilierului) se vor face în așa fel încât la 5 septembrie spațiul să fie pregătit pentru primirea elevilor.
În cursul zilei de vineri am avut o nouă întâlnire cu doamna primar, dar și cu constructorul, reprezentanții primăriei de la departamentul de investiții, reprezentanții școlii în consiliul de administrație (administrator + președinta consiliul de administrație).
Solicitare-Scoala-Pia-Bratianu-Primaria-Sectorului-1-Constructorul ne-a asigurat că sunt in contact cu arhitectul (care are responsabilitatea întocmirii proiectului tehnic + avize) și că sunt „pe teren” cu lucrările de la interior (reamenajare băi, compartimentare spațiu, zugrăveli etc) și că de îndată ce primesc specificațiile vor comanda mobilierul școlar (100 de bănci) etc.
Mă bucur să văd că lucrurile se mișcă și că lucrarea să va finalizeza (cel puțin cele 6 spații de la interior, rămânând decupajul si montarea usii pentru acces total separat intr-un orizont de timp ceva mai mare – autorizarea vine de la primăria generala fiind o clădire de patromoniu) în asa fel încât sa putem începe cu 4 clase acolo, ceea ce ar mai reduce din presiunea pe spațiu în sediul din str. Docentilor.
Promisiunile făcute de Clotilde Armand după votarea bugetului:
În paralel, am vorbit și la inspectoratul școlar sector 1 pentru a-i informa despre toată situația cerând să găsim (cel puțin temporar, în ipoteza că lucrarea trenează și va fi depășit termenul de 5 septembrie) varianta de back-up și anume ca pe o perioadă determinate să avem la dispoziție 4 clase intr-o școla din proximitate (asa cum apare de altfel si in raspundul la memoriul nostru). Dl inspector revine din concediu în această săptămâna, dar am promisiunea că vom primi un răspuns pozitiv. Am reamintit reprezentanților inspectoratului că ipoteza de a învăța în 3 schimburi (dacă nici spațiul nu este funcțional și dacă nu identifica 4 clase intr-o altă școală nici cei de la inspectorat) o excludem din start, pentru că încalcă prevederile legale și pentru că ne vom îndrepta în instanță împotriva lor”, spun reprezentanţii Comitetului de părinţi.