NOUL AN ŞCOLAR vine cu scandaluri vechi. Sindicatele ameninţă cu greva din cauza salarizării profesorilor

Sindicatele din Educaţie amenință cu boicotarea anului școlar "dacă nu avem certitudinea că se vor acorda sumele necesare", spune Marius Nistor, președintele Spiru Haret.
Filip Stan
16 aug. 2022, 15:45
NOUL AN ŞCOLAR vine cu scandaluri vechi. Sindicatele ameninţă cu greva din cauza salarizării profesorilor

Noul An Şcolar 2022-2023. Miercuri, 17 august, “pe masa Guvernului ar trebui să fie un proiect de Ordonanță de Urgență privind salarizarea profesorilor, care să aducă mai aproape salariile de nivelul din legea 153/ 2017, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro, Simion Hancescu, liderul FSLI. “Creșterile salariale ar fi între 50-80 de lei pentru profesori de la 1 august, dacă se aprobă proiectul de ordonanță de Guvern,” spune președintele FSLI, Simion Hancescu. La rândul său, președintele sindicatului FSE Spiru Haret, Marius Nistor, spune: “Dacă nu avem certitudinea ca se vor acorda sumele necesare, este posibilă o boicotare a începutul de an școlar.”

La această oră sunt discuții în coaliție, potrivit G4Media, unde se discută și un proiect de ordonanță de urgență, redactat de ministerul muncii privind creșteri salarizare ale cadrelor didactice. “Majorările ar fi de 4% și ar mai fi nevoie de încă 8% până când s-ar atinge nivelul integral al salariului prevăzut în legea 153/2017”, spune Simion Hăncescu, președintele Federației Spiru Haret.

Discuțiile pe aplicarea legii salarizării au fost blocate din ianuarie, când premierul califica salarizarea angajaților din Educație ca fiind „la un nivel inacceptabil” și spunea că „se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri”. Atunci, la întâlnirea cu sindicatele, Guvernul a decis să înființeze „un grup de lucru format din reprezentanți ai Guvernului și federațiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul Educației. De atunci însă nu au mai fost făcute declarații pe acest subiect. Marius Nistor de la Federația Spiru Haret spune într-o declarație pentru Edupedu.ro că “am rămas la nivelul acelei declarații a premierului, după protestul din mai nu a fost nici un fel de reacție.”

Atât liderul FSE Spiru Haret cât și cel al FSLI confirmă pentru Edupedu.ro că există un proiect de ordonanță de urgență care trebuie să intre pe masa Guvernului miercuri, și care ar viza majorări de ordinul a zeci de lei.

Structură an şcolar 2022-2023. Schimbări majore privind vacanţele
Președintele FSLI, Simion Hancescu:  “Am discutat și cu ministrul muncii, s-a completat un proiect de ordonanță de urgență care prevede acordarea unei optimi din diferența dintre salariile actuale și cele din decembrie 2021. Asta înseamnă o creștere între 50 și 80 de lei la salariul net pentru un profesori, de la 1 august, iar pentru cadrele nedidactice va fi o creștere mai mare între 100 și 200 de lei, pentru că ei au rămas în urmă cu salariile foarte mici. Eu sper că se rezolvă lucrurile. Dacă nu se întâmplă asta, dascălii vor fi în stradă pe 5 septembrie. Decizia e luată deja.

Dacă vor crește salariile acum de la 1 august cu cât au promis, ar mai rămâne încă 8% ca să se ajungă la salariul întreg din legea 153. Guvernul are o problemă, s-a apucat deja de noua grilă de salarizare și e firesc să aplice cât mai repede legea 153/2017. Noi trebuia din 2020 să primim salariile întregi, dar nu a fost așa,” explică Hancescu.

Liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, spune că se pregătește de boicotarea anului școlar dacă în proiectul de ordonanță nu sunt trecute majorările promise. “Noi discutăm despre ceea ce trebuia acordat pe legea 153. Cu domnul premier nu s-a mai putut discuta de la ultima întâlnire. (n .red, din ianuarie 2022). Doar discuții sporadice la nivel de confederații sindicale. Dacă nu avem certitudinea ca se vor acorda sumele necesare – este posibilă o boicotare a începutul de an școlar,” spune Nistor.

Amintim că în luna mai, au fost proteste ale profesorilor în fața Guvernului. De atunci, Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI sublinia că nu a existat dialog între sindicate și Guvern pe teme legii salarizării: “Din ianuarie și până acum nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii amânate din 2020. Și dacă aplică acum legea, inflația a depășit cu mult legea”.

Anul școlar 2022—2023 este structurat astfel:

  • Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
    • vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
  • Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
    • vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
  • Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
    • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;
  • Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
    • vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
  • Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
    • vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

BAREME ROMÂNĂ BACALAUREAT 2022. Cum se rezolvau subiectele pentru o notă mare la sesiunea de toamnă

Ministrul Educației spunea în ianuarie că la rectificarea bugetară s-ar putea găsi soluții pentru plata salariilor cadrelor didactice
Ministrul Cîmpeanu anunța în ianuarie 2022, într-un comunicat oficial, după greva de avertisment a sindicatelor profesorilor, că „sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate”, creștere restantă pe care o anunța ca fiind de 12%.

“Dacă se aprobă în proiectul de ordonanță al Guvernului majorarea promisă, ar mai rămâne încă 8 % și astfel se ajunge la cei 12% de care vorbea ministrul”, spune Simion Hancescu.

Potrivit proiectului ministerului de finanțe aflat în dezbatere publică acum, ministerul Educației primește 57 de milioane de ei. “Dacă e să ne raportăm la creșterea de 12 % de care vorbea domnul Cîmpeanu, înseamnă câteva zeci de lei pentru profesori. Rectificarea de acum a fost oarecum pozitivă pentru ministerul Educației, dar nu stiu în ce măsură suma de 57 de milioane de lei primită de la Guvern este acoperitoare pentru creșterea în cauză,” spune Marius Nistor, liderul FSE Spiru Haret.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
De duminică, 23 februarie 2025, de la ora 8, patru zodii intră sub protecție divină. Niciun ghinion nu se va atinge de ele
Capital.ro
Taxă majorată pentru mașinile de după 2001. Toți proprietarii vor plăti. Intră în vigoare în aprilie 2025
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Prognoza meteo, 23 februarie. Primele semne de încălzire. Zonele în care cresc temperaturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară