Ministrul Sănătății a fost invitat în Camera Deputaților la dezbaterea cu tema „accesibilitatea pacientului cu cancer la diagnostic și tratament în România”, ocazie cu care a afirmat că programul de oncologie este departe de a fi perfect.
„Da, într-adevăr, sunt deficiențe în funcționarea programului de oncologie, este departe de a fi perfect și îmi însușesc observațiile dumneavoastră și tocmai de astăzi avem un nou președinte interimar la CNAS. Astăzi ne-am întâlnit pentru a pune la punct primele idei și ne întâlnim constant în zilele care urmează pentru a lămuri aceste aspecte. Medicamentul Tamoxifen este la Unifarm și săptămâna aceasta va fi publicat și CANAMED-ul. (…) De săptămâna aceasta, problema Tamoxifenului va fi rezolvată, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea noi probleme„, a susținut Patriciu Achimaș-Cadariu.
El a vorbit și despre problemele din domeniul radioterapiei.
„Lucrurile nu progresează deloc și de aceea la ultima videoconferință cu reprezentanții Băncii Mondiale am participat personal și am spus că voi urmări modul în care verifică fiecare buncăr în parte, fiindcă sunt multe solicitări de care nici nu se știa. A fost o suprapunere de comisii, a fost o comisie inițială care plătea consultanță, apoi a fost o comisie de la Agenția Europeană Atomică de la Viena. În final, trebuie să putem acoperi mai multe regiuni ale țării fără a concentra„, a explicat ministrul.
Potrivit demnitarului, anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de col uterin, care sunt rezolvate în țările din Europa de Vest, reprezintă încă mari probleme în România.
El a precizat că Planul Integrat Național Comprehensiv de Control al Cancerului este un plan de acțiune care se bazează întru totul pe Strategia națională de sănătate și este elaborat după toate regulile europene în materie, România fiind ultima țară care elaborează un astfel de plan de acțiune.
„Transpune în practică după modelul european și acest model este rezultatul colaborării între organizațiile de pacienți și profesioniști și tocmai de aceea și-a dovedit atât de bine utilitatea și a reprezentat un model și pentru alte specialități care au preluat acest tip de colaborare”, a mai spus Patriciu Achimaș-Cadariu.