NOUL COD FISCAL. Se triplează impozitul la maşinile cu motoare mici? Guvernul discută astăzi

Proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala sunt incluse astazi pe agenda de lucru a Guvernului, pentru a fi dezbatute in prima lectura, se arata intr-un comunicat al institutiei, remis redactiei. Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca cele doua documente se vor afla astazi pe masa Executivului. Impozitul pe masini urma sa fie majorat de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, la ultima actualizare a NOULUI COD FISCAL.
Ionela Marcu
18 feb. 2015, 10:40
NOUL COD FISCAL. Se triplează impozitul la maşinile cu motoare mici? Guvernul discută astăzi

Conform agendei de lucru a sedintei Guvernului de astazi, proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala urmeaza sa fie dezbatute in prima lectura, scrie avocatnet.ro.

Acest lucru a fost anuntat de ministrul Finantelor, Darius Valcov, la inceputul saptamanii. Oficialul a mai spus ca imediat dupa aprobarea documentelor, urmeaza discutia pe legile finantelor publice si finantelor publice locale.

Citeşte şi COD FISCAL: Anunţ important pentru toţi românii: Noi TAXE din 13 februarie

Inca de la inceputul acestui an, premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectele celor doua coduri urmeaza sa fie finalizate in luna februarie.

Mai exact, prim-ministrul a declarat la acea data, citat de Mediafax, ca Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala vor fi finalizate de Executiv pana la 15 februarie, dupa care vor fi prezentate din nou in dezbatere publica si transmise Parlamentului la 15 martie, spre dezbatere si adoptare.

„Daca reusim sa dezbatem si sa adoptam in prima sesiune, pana in 30 iunie, am avea pentru prima data un Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala in primul rand prin dezbateri cat mai detaliate, prin consens politic”, a spus Ponta, mentioneaza Mediafax.

Acesta a aratat atunci ca documentele vor fi discutate in Parlament pana cand va exista un consens politic majoritate-minoritate asupra lor, intentia fiind insa ca noile coduri sa fie aplicate de la inceputul anului viitor.

De asemenea, premierul a asigurat ca nivelul cotei unice de impozitare de 16% nu va fi modificat in 2015 si 2016, mentioneaza aceeasi sursa.

Citeşte şi IMPOZITUL la UNELE CASE va creşte de cinci ori. Vezi la ce tip de locuinţe şi de când

Noul Cod fiscal ar fi trebuit sa ajunga in Parlament in septembrie 2014

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat in luna iulie a anului trecut ca proiectul Noului Cod fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie 2014, lucru care nu s-a mai intamplat. Pana in septembrie 2014, ministrul Finantelor urma sa discute despre acest document cu oamenii de afaceri, mediul universitar economic si presa de specialitate.

Declaratiile de anul trecut ale oficialului au venit dupa ce MFP a retras pe 12 iulie 2014 de pe site-ul sau proiectele Noilor Coduri fiscale, in urma solicitarii Guvernului.

Mai exact, Finantele au publicat pe 11 iulie 2014 o varianta actualizata a proiectului Noului Cod fiscal rescris, care ar fi urmat sa intre in vigoare in 2015, informeaza presa centrala. Prima varianta a Noului Cod fiscal, dar si cea a Noului Cod de procedura fiscala au fost lansate in dezbatere publica pe 30 iunie 2014.

In varianta actualizata a Noului Cod fiscal, publicata pe 11 iulie, dar care a fost retrasa pe 12 iulie de MFP, se preciza ca persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta ar fi platit un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini urma sa fie majorat de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, a anuntat atunci agentia de presa Mediafax. In schimb, pentru motoare mai mari impozitul urma sa scada.

Mai exact, persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, ar fi trebui sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare, informeaza sursa citata.

De asemenea, acelasi document stabilea ca impozitele si taxele locale urmau sa fie indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si ar fi putut fi majorate in fiecare an cu pana la 50%, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale, precizeaza aceeasi sursa.

Pe langa aceste aspecte, Noul Cod fiscal, in prima varianta lansata in dezbatere publica pe 30 iunie de MFP, mai stabilea si un nou imozit, cel forfetar. Mai exact, documentul redenumea acest impozit in impozit specific unor activitati si reglementa domeniile de aplicare, formulele de calcul, precum si termenele de plata.

Impozitul specific ar fi trebuit platit de catre persoanele juridice din domeniul hotelier, al turismului, al alimentatiei, precum si de catre barurile si service-urile auto.

In ceea ce priveste Noul Cod de procedura fiscala acesta stabilea o noua penalitate, de nedeclarare, cu care urmau sa fie taxati contribuabilii care nu isi declarau obligatiile fiscale.

Conform Noului Cod de procedura fiscala, penalitatea de nedeclarare ar fi urmat sa fie de 10, 25 si chiar 100% din sumele nedeclarate.

In plus, Noul Cod de procedura fiscala modifica si modul de desfasurare a inspectiei fiscale, in sensul ca putea fi supus inspectiei fiscale nu doar contribuabilul, ci si platitorul, adica cel care indeplineste anumite obligatii in numele contribuabilului.

Mai mult decat, noile dispozitii stabileau o perioada mai lunga in care contribuabilii puteau sa isi prezinte punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale.

„Contribuabilul/platitorul are dreptul sa isi prezinte, in scris, punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale, in termen de 5 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale. In cazul marilor contribuabili termenul de prezentare a punctului de vedere este de 7 zile lucratoare. Termenul poate fi prelungit pentru motive justificate cu acordul conducatorului organului de inspectie fiscala”, se preciza in prevederile propuse de MFP.

In prezent, termenul de prezentare a punctului de vedere este de 3 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale, fiind valabil pentru toti contribuabilii, indiferent de marimea acestora.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri