NOUL COD FISCAL. Se triplează impozitul la maşinile cu motoare mici? Guvernul discută astăzi

Proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala sunt incluse astazi pe agenda de lucru a Guvernului, pentru a fi dezbatute in prima lectura, se arata intr-un comunicat al institutiei, remis redactiei. Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca cele doua documente se vor afla astazi pe masa Executivului. Impozitul pe masini urma sa fie majorat de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, la ultima actualizare a NOULUI COD FISCAL.
Ionela Marcu
18 feb. 2015, 10:40
NOUL COD FISCAL. Se triplează impozitul la maşinile cu motoare mici? Guvernul discută astăzi

Conform agendei de lucru a sedintei Guvernului de astazi, proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala urmeaza sa fie dezbatute in prima lectura, scrie avocatnet.ro.

Acest lucru a fost anuntat de ministrul Finantelor, Darius Valcov, la inceputul saptamanii. Oficialul a mai spus ca imediat dupa aprobarea documentelor, urmeaza discutia pe legile finantelor publice si finantelor publice locale.

Citeşte şi COD FISCAL: Anunţ important pentru toţi românii: Noi TAXE din 13 februarie

Inca de la inceputul acestui an, premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectele celor doua coduri urmeaza sa fie finalizate in luna februarie.

Mai exact, prim-ministrul a declarat la acea data, citat de Mediafax, ca Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala vor fi finalizate de Executiv pana la 15 februarie, dupa care vor fi prezentate din nou in dezbatere publica si transmise Parlamentului la 15 martie, spre dezbatere si adoptare.

„Daca reusim sa dezbatem si sa adoptam in prima sesiune, pana in 30 iunie, am avea pentru prima data un Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala in primul rand prin dezbateri cat mai detaliate, prin consens politic”, a spus Ponta, mentioneaza Mediafax.

Acesta a aratat atunci ca documentele vor fi discutate in Parlament pana cand va exista un consens politic majoritate-minoritate asupra lor, intentia fiind insa ca noile coduri sa fie aplicate de la inceputul anului viitor.

De asemenea, premierul a asigurat ca nivelul cotei unice de impozitare de 16% nu va fi modificat in 2015 si 2016, mentioneaza aceeasi sursa.

Citeşte şi IMPOZITUL la UNELE CASE va creşte de cinci ori. Vezi la ce tip de locuinţe şi de când

Noul Cod fiscal ar fi trebuit sa ajunga in Parlament in septembrie 2014

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat in luna iulie a anului trecut ca proiectul Noului Cod fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie 2014, lucru care nu s-a mai intamplat. Pana in septembrie 2014, ministrul Finantelor urma sa discute despre acest document cu oamenii de afaceri, mediul universitar economic si presa de specialitate.

Declaratiile de anul trecut ale oficialului au venit dupa ce MFP a retras pe 12 iulie 2014 de pe site-ul sau proiectele Noilor Coduri fiscale, in urma solicitarii Guvernului.

Mai exact, Finantele au publicat pe 11 iulie 2014 o varianta actualizata a proiectului Noului Cod fiscal rescris, care ar fi urmat sa intre in vigoare in 2015, informeaza presa centrala. Prima varianta a Noului Cod fiscal, dar si cea a Noului Cod de procedura fiscala au fost lansate in dezbatere publica pe 30 iunie 2014.

In varianta actualizata a Noului Cod fiscal, publicata pe 11 iulie, dar care a fost retrasa pe 12 iulie de MFP, se preciza ca persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta ar fi platit un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini urma sa fie majorat de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, a anuntat atunci agentia de presa Mediafax. In schimb, pentru motoare mai mari impozitul urma sa scada.

Mai exact, persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, ar fi trebui sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare, informeaza sursa citata.

De asemenea, acelasi document stabilea ca impozitele si taxele locale urmau sa fie indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si ar fi putut fi majorate in fiecare an cu pana la 50%, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale, precizeaza aceeasi sursa.

Pe langa aceste aspecte, Noul Cod fiscal, in prima varianta lansata in dezbatere publica pe 30 iunie de MFP, mai stabilea si un nou imozit, cel forfetar. Mai exact, documentul redenumea acest impozit in impozit specific unor activitati si reglementa domeniile de aplicare, formulele de calcul, precum si termenele de plata.

Impozitul specific ar fi trebuit platit de catre persoanele juridice din domeniul hotelier, al turismului, al alimentatiei, precum si de catre barurile si service-urile auto.

In ceea ce priveste Noul Cod de procedura fiscala acesta stabilea o noua penalitate, de nedeclarare, cu care urmau sa fie taxati contribuabilii care nu isi declarau obligatiile fiscale.

Conform Noului Cod de procedura fiscala, penalitatea de nedeclarare ar fi urmat sa fie de 10, 25 si chiar 100% din sumele nedeclarate.

In plus, Noul Cod de procedura fiscala modifica si modul de desfasurare a inspectiei fiscale, in sensul ca putea fi supus inspectiei fiscale nu doar contribuabilul, ci si platitorul, adica cel care indeplineste anumite obligatii in numele contribuabilului.

Mai mult decat, noile dispozitii stabileau o perioada mai lunga in care contribuabilii puteau sa isi prezinte punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale.

„Contribuabilul/platitorul are dreptul sa isi prezinte, in scris, punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale, in termen de 5 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale. In cazul marilor contribuabili termenul de prezentare a punctului de vedere este de 7 zile lucratoare. Termenul poate fi prelungit pentru motive justificate cu acordul conducatorului organului de inspectie fiscala”, se preciza in prevederile propuse de MFP.

In prezent, termenul de prezentare a punctului de vedere este de 3 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale, fiind valabil pentru toti contribuabilii, indiferent de marimea acestora.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 23 noiembrie 2024. Balanță află o veste importantă
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni