NOUL COD FISCAL. Se triplează impozitul la maşinile cu motoare mici? Guvernul discută astăzi

Proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala sunt incluse astazi pe agenda de lucru a Guvernului, pentru a fi dezbatute in prima lectura, se arata intr-un comunicat al institutiei, remis redactiei. Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca cele doua documente se vor afla astazi pe masa Executivului. Impozitul pe masini urma sa fie majorat de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, la ultima actualizare a NOULUI COD FISCAL.
Ionela Marcu
18 feb. 2015, 10:40
NOUL COD FISCAL. Se triplează impozitul la maşinile cu motoare mici? Guvernul discută astăzi

Conform agendei de lucru a sedintei Guvernului de astazi, proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala urmeaza sa fie dezbatute in prima lectura, scrie avocatnet.ro.

Acest lucru a fost anuntat de ministrul Finantelor, Darius Valcov, la inceputul saptamanii. Oficialul a mai spus ca imediat dupa aprobarea documentelor, urmeaza discutia pe legile finantelor publice si finantelor publice locale.

Citeşte şi COD FISCAL: Anunţ important pentru toţi românii: Noi TAXE din 13 februarie

Inca de la inceputul acestui an, premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectele celor doua coduri urmeaza sa fie finalizate in luna februarie.

Mai exact, prim-ministrul a declarat la acea data, citat de Mediafax, ca Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala vor fi finalizate de Executiv pana la 15 februarie, dupa care vor fi prezentate din nou in dezbatere publica si transmise Parlamentului la 15 martie, spre dezbatere si adoptare.

„Daca reusim sa dezbatem si sa adoptam in prima sesiune, pana in 30 iunie, am avea pentru prima data un Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala in primul rand prin dezbateri cat mai detaliate, prin consens politic”, a spus Ponta, mentioneaza Mediafax.

Acesta a aratat atunci ca documentele vor fi discutate in Parlament pana cand va exista un consens politic majoritate-minoritate asupra lor, intentia fiind insa ca noile coduri sa fie aplicate de la inceputul anului viitor.

De asemenea, premierul a asigurat ca nivelul cotei unice de impozitare de 16% nu va fi modificat in 2015 si 2016, mentioneaza aceeasi sursa.

Citeşte şi IMPOZITUL la UNELE CASE va creşte de cinci ori. Vezi la ce tip de locuinţe şi de când

Noul Cod fiscal ar fi trebuit sa ajunga in Parlament in septembrie 2014

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat in luna iulie a anului trecut ca proiectul Noului Cod fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie 2014, lucru care nu s-a mai intamplat. Pana in septembrie 2014, ministrul Finantelor urma sa discute despre acest document cu oamenii de afaceri, mediul universitar economic si presa de specialitate.

Declaratiile de anul trecut ale oficialului au venit dupa ce MFP a retras pe 12 iulie 2014 de pe site-ul sau proiectele Noilor Coduri fiscale, in urma solicitarii Guvernului.

Mai exact, Finantele au publicat pe 11 iulie 2014 o varianta actualizata a proiectului Noului Cod fiscal rescris, care ar fi urmat sa intre in vigoare in 2015, informeaza presa centrala. Prima varianta a Noului Cod fiscal, dar si cea a Noului Cod de procedura fiscala au fost lansate in dezbatere publica pe 30 iunie 2014.

In varianta actualizata a Noului Cod fiscal, publicata pe 11 iulie, dar care a fost retrasa pe 12 iulie de MFP, se preciza ca persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta ar fi platit un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini urma sa fie majorat de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, a anuntat atunci agentia de presa Mediafax. In schimb, pentru motoare mai mari impozitul urma sa scada.

Mai exact, persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, ar fi trebui sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare, informeaza sursa citata.

De asemenea, acelasi document stabilea ca impozitele si taxele locale urmau sa fie indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si ar fi putut fi majorate in fiecare an cu pana la 50%, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale, precizeaza aceeasi sursa.

Pe langa aceste aspecte, Noul Cod fiscal, in prima varianta lansata in dezbatere publica pe 30 iunie de MFP, mai stabilea si un nou imozit, cel forfetar. Mai exact, documentul redenumea acest impozit in impozit specific unor activitati si reglementa domeniile de aplicare, formulele de calcul, precum si termenele de plata.

Impozitul specific ar fi trebuit platit de catre persoanele juridice din domeniul hotelier, al turismului, al alimentatiei, precum si de catre barurile si service-urile auto.

In ceea ce priveste Noul Cod de procedura fiscala acesta stabilea o noua penalitate, de nedeclarare, cu care urmau sa fie taxati contribuabilii care nu isi declarau obligatiile fiscale.

Conform Noului Cod de procedura fiscala, penalitatea de nedeclarare ar fi urmat sa fie de 10, 25 si chiar 100% din sumele nedeclarate.

In plus, Noul Cod de procedura fiscala modifica si modul de desfasurare a inspectiei fiscale, in sensul ca putea fi supus inspectiei fiscale nu doar contribuabilul, ci si platitorul, adica cel care indeplineste anumite obligatii in numele contribuabilului.

Mai mult decat, noile dispozitii stabileau o perioada mai lunga in care contribuabilii puteau sa isi prezinte punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale.

„Contribuabilul/platitorul are dreptul sa isi prezinte, in scris, punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale, in termen de 5 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale. In cazul marilor contribuabili termenul de prezentare a punctului de vedere este de 7 zile lucratoare. Termenul poate fi prelungit pentru motive justificate cu acordul conducatorului organului de inspectie fiscala”, se preciza in prevederile propuse de MFP.

In prezent, termenul de prezentare a punctului de vedere este de 3 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale, fiind valabil pentru toti contribuabilii, indiferent de marimea acestora.

DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
“A murit exact așa cum a visat”. Teo Trandafir, mărturisire tulburătoare despre Silviu Prigoană
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Mii de persoane evacuate în sudul Spaniei din cauza precipitațiilor torențiale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei