NOUL COD RUTIER. LISTA BOLILOR care te pot lăsă fără CARNET DE CONDUCERE

Legea de circulație îți interzice să mai conduci dacă suferi de anumite boli sau afecțiuni de sănătate care te pot pune în pericol pe tine și pe ceilalți participanți la trafic.
Iulian Tudor
01 feb. 2019, 09:18
NOUL COD RUTIER. LISTA BOLILOR care te pot lăsă fără CARNET DE CONDUCERE

Nu e suficient să știi Codul rutier la perfecție și să ai experiență la șofat, scrie playtech.ro. Polițiștii te-ar putea lăsa fără permisul de conducere, chiar dacă ești șofer profesionist. Dacă suferi de anumite boli care-ți afectează capacitatea de a conduce, e bine să renunți de bunăvoie la carnet, altfel, vei fi sancționat și oricum devii pieton.

Citește și Focuri de armă pentru prinderea unui şofer fugar

Prin lege, medicii de familie sunt obligați să-și trimită periodic pacienții șoferi la consultații de specialitate, mai ales după o vârstă, pentru a se stabili dacă mai sunt sau nu apți să conducă. Bineînțeles, vârsta nu e o condiție. Sunt și numeroși tineri șoferi care suferă de boli cu potențial de risc în șoferie.

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, neurologice, renale, diabet, precum și cei care iau medicamente sedative sunt principalele vizate și, dacă bolile sunt într-o stare avansată, nu mai au voie să fie șoferi.

Bineînțeles, cele mai importante sunt afecțiunile de vedere, care slăbesc acuitatea vizuală. Dacă nu mai apreciezi corect distanțele, dacă nu mai vezi prea bine la distanță, nu mai distingi culorile și nici nu te descurci pe timp de noapte la drum, în mod cert trebuie să predai permisul de conducere la poliție.

Dacă n-o faci, autoritățile or să te depisteze la un moment dat, pentru că medicii sunt obligați să-ți precizeze în dosar de ce boli/afecțiuni suferi și sunt amendați sau pot risca pedepse mai aspre dacă nu se supun legii.

Mulți medici cad la învoială cu pacienții să nu le treacă în scris astfel de afecțiuni cu potențial de risc, dar e ilegal și o fac pe proprie răspundere.

Odată ce ai primit biletul de trimitere la consultație de specialitate, ai la dispoziție doar trei zile să te prezinți la cabinetul medical respectiv. La rândul lor, medicii au la dispoziție o zi să raporteze poliției rezultatul examinării (apt sau nu pentru condus).

Dacă tu nu te duci la consultație într-o lună, riști să fii raportat de medicul de familie și ți se suspendă permisul imediat. Deci, oricum ai da-o, tot rămâi pieton.

″În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistenţă medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate”, scrie în textul de lege.

Pentru că trăiești în România și sistemul de sănătate se mișcă mai greu la noi, trei zile s-ar putea să fie insuficiente și nu din vina ta. Programările și consultațiile nu se fac de pe o zi pe alta. Poți fi „plimbat” de medic cel puțin o săptămână uneori. Important e să comunici cu medicul de familie și să rezolvi problema măcar într-o lună.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather anunță vremea pentru luna mai. Fenomenul meteo care pune stăpânire pe toată țara în final de lună
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai