NOUL COD RUTIER. 9600 de lei cea mai mare amendă. Când se aplică sancţiunea URIAŞĂ FOTO

NOUL COD RUTIER va intra în vigoare începând cu data de 6 februarie. Noua lege va aduce multe schimbări, nu în bine pentru şoferii indisciplinaţi. Printre modificările adoptate se remarcă cea mai mare amendă, 9600 de lei, scaunul obligatoriu pentru copii, dar şi transformarea amenzilor neplătite de circulaţie în suspendarea permisului.  
Ionela Marcu
28 ian. 2015, 20:34
NOUL COD RUTIER. 9600 de lei cea mai mare amendă. Când se aplică sancţiunea URIAŞĂ FOTO

COD RUTIER 2015. Amenda maximă va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite, potrivit politiarutiera.ro. De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roţie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4000 de lei.

Citeşte şi COD RUTIER. O nouă modificare intră în vigoare la 15 februarie. Încălcarea ei aduce amenzi USTURĂTOARE

Cât este amenda pentru vorbit la telefon

Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranţă va atrage amendă de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de până acum. 

Noul cod rutier nu a lăsat nerezolvată nici problema necolectarii amenzilor. Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile de circulaţie vor rămâne fără permis.

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Amendă maximă pentru viteză

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, unde circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de cât de intensă este circulaţia, administratorul drumului poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 kilometri pe oră pentru tramvaie şi de 30 kilometri pe oră pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Poliţiei.

 Cât se suspendă permisul pentru băut la volan

Potrivit NOULUI COD RUTIER, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă. În acest sens, conform proiectului de lege, „conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”.
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

Citeşte şi COD RUTIER 2015: Noi AMENZI din februarie. Legea, publicată în Monitorul Oficial

Conducerea pe contrasens pe autostradă 

Noul Cod rutier sancţionează nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Potrivit NOULUI COD RUTIER, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Scaun special pentru copii

Şoferii nu vor mai putea transporta copiii în maşină ca şi până acum. Maşinile vor trebui scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare şi asigurare gândite pentru confortul şi siguranţa celui mic. Scaunele se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranţă a maşinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate în funcţie de vârsta şi greutatea celor mici.

Citeşte şi COD RUTIER: Cât te va costa PERMISUL AUTO în 2015

Începând din 6 februarie, este strict interzis transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Excepţie de la această regulă vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi taxiurile, dacă în acestea din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. „Copiii cu vârste de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, mai arată NOUL COD RUTIER.

Puncte de penalizare

Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare „nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. La aceasta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită în 48 de ore-sau două zile lucrătoare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, clarificarea procedurii de sancţionare pentru nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, în cazul persoanelor minore transportate, este necesară întrucât actuala normă nu permitea amendarea şoferului pentru săvârşirea faptei de către o persoană minoră.

Probe biologice la locul accidentului

O altă modificare importantă a CODULUI RUTIER arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.

Acum, probele de sânge, în astfel de cazuri, se recoltează doar la IML. În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă. Noile legi în domeniul rutier clarifică şi regimul cetăţenilor străini. Cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricala maşinile pe teritoriul ţării noastre.

Sancţiuni aspre pentru pasageri

Riscă sancţiuni usturătoare pasagerii care se află pe locurile din spate şi nu poartă centura de siguranţă. Şoferii vor fi obligaţi să se asigure că aceştia vor purta centura.

Citeşte şi CODUL RUTIER modifică amenzile: Cât plăteşti pentru nepurtarea centurii şi pentru ce rişti 780 de lei amendă!

Noile reglementări ale Codului Rutier ce vor intra în vigoare din 6 februarie vor face ordine şi disciplină în conduita atât a pasagerilor cât şi a şoferilor.

Astfel, conform informaţiilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud centura de siguranţă va deveni absolut obligatorie şi pentru pasagerii de pe bancheta din spate.

„Nu cred că mai există maşini care să nu fie prevăzute cu centură de siguranţă inclusiv pentru locurile din spate. Conform ordonanţei 21/2014 conducătorul auto va trebui să se asigure că pasagerii aflaţi în maşină vor purta centura de siguranţă”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro subinsp. Virginia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

DailyBusiness
Cât costă să comanzi un meniu complet pentru ziua de Crăciun. Vedetele sunt sarmalele şi friptura de porc
Spynews
Elon Musk face angajări! Magnatul caută oameni care să lucreze de acasă, din orice parte a lumii. Oferă un salariu de 270.000 de dolari pe an
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de soțul lui Theo Rose: De ce boală suferă Anghel Damian
Fanatik.ro
Wizz Air anunță deschiderea unei noi rute din București, către o destinație mult așteptată. Zborurile pleacă de pe Aeroportul Băneasa
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu! Șeful mercenarilor, Horațiu Potra, rupe tăcerea după 7 ore de percheziții
Playtech.ro
Cât curent consumă de fapt programul de spălare economic. Îți mărește factura lunară mult mai mult decât crezi
DailyBusiness
Din ce sunt făcuți, de fapt, cozonacii din supermarketuri. Dragoș Pătraru: Dezastru!
Adevarul
Un vlogger român a aflat cât de scumpă e mâncarea în Ucraina cea sfâșâiată de război. „Nu cad bombe, granița o treci ușor, iar românii sunt apreciați”
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Mihai și a lui Armando, tinerii care au pierit în accidentul din Ploiești. Scene greu de privit au avut loc la cimitir, înainte să fie coborâți în groapă. Cum și-au luat rămas-bun prietenii de la ei | VIDEO
Spynews
Cornelia și Lupu Rednic, poveste de dragoste de peste 30 de ani! Cum a reacționat familia cântăreței, când s-a căsătorit la 16 ani: ”A fost un șoc”
Spynews
Ionela de la Mireasa este însărcinată! Concurenta și Robert urmează să devină părinți! Cum a reacționat iubitul ei
Evz.ro
Oferta secolului. Elon Musk face angajări. Oferte și pentru români. Ce salarii oferă miliardarul
Ego.ro
Imagini din casa unde Mircea Diaconu și-a petrecut ultimele săptămâni de viață
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
kanald.ro
NEWS ALERT! Cod roșu de vânt puternic în România. În ce județ se anunță rafale de peste 140 km/h
Cancan.ro
BREAKING | Felicia Mărgineanu, directorul spitalului din Mangalia, a murit la doar 40 de ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu! Nu poate ajunge președinte
StirileBZI
Veste bună în prag de Sărbători: Preţuri mai mici la energie și gaze!
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut un copil și apoi a părăsit-o!
substantial.ro
George Simion critică candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale
MediaFlux
CUTREMUR la PREZIDENȚIALE! Și-a ANUNȚAT CANDIDATURA la PEȘEDINȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Voluntari cu pistolul la tâmplă: Putin se laudă degeaba…