COD RUTIER 2016. Potrivit initiatorilor, o astfel de reglementare va proteja deopotriva cei mai buni prieteni ai omului, dar si pasagerii din masina. Dezbaterile din Parlament pe acest subiect vor incepe dupa 1 februarie, cand alesii se vor intoarce din concediu. Noutatea in ceea ce priveste transportul animalelor apare intr-un proiect amplu de modificare a Codului Rutier, scris de mai multi senatori si deputati.
Proiect de lege privind Codul Rutier, „se interzice conducatorului de vehicul sa transporte animale sau pasari vii in interiorul acestuia, cu exceptia situatiei in care animalele sau pasarile sunt transportate in dispozitive speciale care sa nu le permita deplasarea libera prin vehicul”, va scrie in noua lege.
De obicei, soferii isi transporta cainii de companie lasandu-i liberi prin masina. Abia de curand a aparut si la noi un ham special, cu tot cu centura de siguranta pentru caini. Acest ham special ar putea fi acceptat, dar cu siguranta vor fi agreate custile speciale de transport pentru animale. Initiatorii legii de modificare a Codului Rutier spun ca protejeaza, pe de-o parte, animalele, care nu mai sunt atat de expuse in cazul unui accident rutier. Pe de alta parte, parlamentarii vorbesc si despre siguranta pasagerilor. Patrupedele pot deveni brusc agitate si ii pot distrage atentia soferului, provocand tragedii.
Potrivit unor reprezentanti ai organizatiilor de protectie a animalelor, ideea este justificata, intrucat pana si cainii dresati pot fi imprevizibili.
„Consideram masura foarte justa, am vazut tot felul de situatii in care cainele sare in capul soferului, atat pentru animale, cat si pentru soferi, masura e binevenita. Singurele exceptii indreptatite ar fi cele medicale, daca este un caine in ghips ori epileptic si trebuie supravegheat, dar in acest caz trebuie insotitor”, a declarat pentru PRO TV Delia Pirvu, de la Asociatia Red Panda.