Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că din 16 ianuarie noul elicopter a devenit operaţional.
„Sunt mândru să vă anunţ că începând de ieri avem operabil noul elicopter care se află la Baza Aeromedicală SMURD din Constanţa. La ora actuală, Constanţa are unul dintre cele mai performante elicoptere pentru intervenţii în cazuri medicale. Acest elicopter înlocuieşte anteriorul care s-a prăbuşit în 2014 în lacul Siutghiol, dar este mult mai performant. Suntem pregătiţi pentru orice intervenţie în judeţul Constanţa”, a afirmat preşedintele CJ Constanţa.
Comandantul punctului de operare SMURD Constanţa, Radu Jitariu, a spus, în cadrul conferinţei de presă, că acest aparat de zbor este ultimul tip din clasa lui, iar echiparea medicală este identică cu cea întâlnită şi pe celelalte elicoptere SMURD. Acest aparat poate zbura în orice condiţii meteorologice, mai puţin vânt. Aparatul este configurat pentru doi piloţi, un medic, o asistentă şi un pacient, la fel ca şi celelalte elicoptere SMURD, a mai spus Radu Jitariu.
Elicopterul are o autonomie de zbor de două ore şi 45 de minute, alimentarea urmând să fie făcută la Aeroportul Mihail Kogălniceanu.
Consiliul Judeţean Constanţa a achiziţionat în anul 2011, în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, un elicopter pentru eficientizarea activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona graniţei cu Bulgaria.
În luna noiembrie 2014, Consiliul Judeţean a transferat acest elicopter Inspectoratului Aviaţiei Civile pentru a fi utilizat de către SMURD. În acel moment, elicopterul avea efectuate aproximativ 180 de ore de zbor.
Pe 15 decembrie 2014, elicopterul s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord – pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton – au murit. Deocamdată, cauza accidentului nu a fost stabilită, ancheta procurorilor militari nefiind finalizată.
În septembrie 2015, societatea de asigurări a achitat suma necesară pentru achiziţionarea aparatului de zbor, aproximativ cinci milioane de euro, elicopterul fiind comandat apoi la fabrica Airbus.
Aparatul a fost livrat la sfârşitul anului trecut, fiind predat în baza unui protocol de predare-primire de la Consiliul Judeţean la Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, urmând să fie operat de către SMURD. El a devenit operaţional din data de 16 ianuarie.
În perioada de la prăbuşirea elicopterului şi până la achiziţionarea celui nou, urgenţele medicale au fost deservite de un alt aparat de zbor SMURD, care fusese trimis de la Bucureşti, acum acesta revenind în Capitală.
Citeşte şi Heliportul SMURD Constanţa este deszăpezit pentru trimiterea în misiune a elicopterului