Guvernul austriac, alcătuit din tehnocraţi, a fost format după ce coaliţia condusă de liderul Partidului Popular Austriac (OeVP), Sebastian Kurz, s-a destrămat după un scandal de corupţie ce a dus la demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache.
„Sunt convins că noul guvern va reprezenta Austria politic, diplomatic … ca o ţară încrezătoare aflată în inima Europei”, a spus preşedintele Van der Bellen.
Noul executiv format din tehnocraţi este condus de prima femeie care deţine funcţia de cancelar, Brigitte Bierlein, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.
Printre noii miniştri se află diplomatul de carieră Alexander Schallenberg, care deţine portofoliul externelor, şi Eduard Müller, care este noul ministru al finanţelor.
Ministru al economiei a fost numită Elisabeth Udolf-Strobl, iar Brigitte Zarfl a preluat portofoliul sănătăţii şi afacerilor sociale.
Singura controversă este legată de ministrul transporturilor, Andreas Reichhardt, despre care presa austriacă a scris că în tinereţe a participat la tabere de antrenament ale miliţiilor de extremă dreapta, alături de Heinz-Christian Strache.
Scandalul a apărut în după-amiaza zilei de 17 mai, la scurt timp după ce publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile respective îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.