Noul guvern din Germania face primul pas în direcţia vaccinării obligatorii. A adoptat legea prin care angajaţii din sectorul medical nu mai pot profesa dacă nu se imunizează

Deputaţii germani au adoptat vineri o lege care obligă personalul medical să se vaccineze împotriva COVID-19, făcând astfel un prim pas către obligativitatea de vaccinare extinsă la nivelul întregii populaţii, aşteptată să fie autorizată la începutul anului viitor.
Daniel Spătaru
10 dec. 2021, 17:34
Noul guvern din Germania face primul pas în direcţia vaccinării obligatorii. A adoptat legea prin care angajaţii din sectorul medical nu mai pot profesa dacă nu se imunizează

Proiectul de lege, ce vizează protejarea grupurilor populaţionale deosebit de vulnerabile, a fost adoptat cu o largă majoritate în Bundestag, unde social-democraţii, ecologiştii şi liberalii sunt majoritari, cu 571 de voturi „pentru” şi 80 de voturi „împotrivă”. De acum înainte, toţi angajaţii care lucrează în spitale, aziluri şi centre sociale din Germania trebuie să fie vaccinaţi anti-COVID-19 sau să fi trecut prin boală. Angajaţii din stabilimentele pentru persoane cu handicap, clinici ambulatorii, cabinete medicale, servicii de salvare şi centre social-educative sunt de asemenea vizaţi de noua lege, transmite ITV.

Proiectul de lege stipulează că profesioniştii din sănătate au o „responsabilitate deosebită”, deoarece intră „în contact strâns şi intensiv cu grupuri de persoane care prezintă un risc mare de infectare şi de evoluţie gravă sau mortală a maladiei”.

Salariaţii vizaţi de noua lege vor avea la dispoziţie un interval care se va încheia pe 15 martie 2022 pentru a prezenta dovada vaccinării lor cu schemă completă împotriva COVID-19, în caz contrar riscând să nu mai poată să profeseze.

Citeşte şi PNL vrea CERTIFICAT VERDE la serviciu şi vaccinare obligatorie cât mai repede. Reacţia lui Alexandru Rafila

Mai multe stabilimente medicale, mai ales azilurile din landurile Saxonia-Anhalt şi Brandenburg, au devenit în ultimele săptămâni focare de infectare cu noul coronavirus, anunţând un număr mare de decese în rândul persoanelor aflate în îngrijirea lor. Lanţul de infectare a fost declanşat în anumite cazuri de un angajat care nu era vaccinat, iar aceste situaţii au relansat astfel dezbaterile despre vaccinarea obligatorie a întregii populaţii germane.

Deşi statisticile aferente acestor profesii sunt în continuare incomplete, personalul medical din Germania este, în medie, vaccinat într-un procent mult mai mare (aproape 90%) decât populaţia generală (69,3%), potrivit Institutului Robert Koch.

Odată cu adoptarea acestei legi, Germania se alătură altor ţări europene, precum Franţa, Italia, Grecia şi Marea Britanie, care au introdus deja în legislaţiile lor naţionale obligativitatea de vaccinare a personalului care oferă asistenţă medicală.

Confruntându-se cu un nou val epidemiologic deosebit de virulent, Germania intenţionează să meargă şi mai departe în această direcţie. Noul cancelar al ţării, social-democratul Olaf Scholz, intenţionează să ceară Parlamentului să se pronunţe până la sfârşitul acestui an asupra obligativităţii de vaccinare, care, dacă va fi adoptată, va intra în vigoare în februarie sau martie 2022.

Într-un sondaj publicat vineri, 68% dintre germani s-au pronunţat în favoarea vaccinării obligatorii pentru toţi rezidenţii adulţi, un procent care a crescut în raport cu procentele constatate în sondajele precedente.

Cu toate acestea, autorităţile federale germane se tem că o astfel de măsură va stimula şi mai mult nemulţumirile celor care se opun restricţiilor sanitare, care s-au mobilizat şi au protestat de mai multe ori de la începutul pandemiei.

Noul ministru german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, a anunţat vineri în cotidianul Der Spiegel că amenzile pentru persoanele care refuză să se vaccineze vor fi „inevitabile”.

La rândul ei, Republica Cehă a decis vineri ca vaccinarea anti-COVID-19 să devină obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani începând de la 1 martie 2022, a anunţat Guvernul acestei ţări, care se confruntă în prezent cu una dintre cele mai mari rate de infectare din lume.

Obligativitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se aplică, de asemenea, angajaţilor din sănătate, poliţiştilor, pompierilor şi militarilor cehi, scrie Agerpres.

„Am constatat că oamenii de o anumită vârstă sunt majoritari în rândul persoanelor spitalizate şi al celor internate la terapie intensivă”, a declarat ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech.

Noua reglementare a fost aprobată cu doar o săptămână înainte de preluarea mandatului de către un nou guvern al ţării.

Succesorul în postul de ministru al Sănătăţii, Vlastimil Valek, a declarat deja că se opune vaccinării obligatorii a persoanelor vârstnice şi că doreşte să modifice legea.

Citeşte şi Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu e de acord: „Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar”

Republica Cehă a raportat 981 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de persoane în ultimele şapte zile şi ocupă locul al doilea în clasamentul ţărilor cu cele mai mari rate de infectare din lume, după Slovacia.

Învingător în alegerile legislative din octombrie, prim-ministrul ceh desemnat Petr Fiala urmează să se întâlnească din nou luni cu preşedintele ţării, Milos Zeman, pentru a stabili data numirii în funcţie a noului său guvern de coaliţie.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
Capital.ro
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Incident în Capitală: Doi nevăzători agresați în biserică pentru că au intrat cu câinele ghid
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?