Potrivit informaţiilor iniţiale, premierul interimar Sorin Cîmpeanu, sprijinit în funcţia din Guvern de ALDE, dar fără apartenenţă politică, ar fi urmat să-şi continue mandatul la Ministerul Educaţiei în noul Cabinet pe care îl formează Dacian Cioloş. Şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, dar şi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, amândoi apropiaţi PSD, şi-ar fi continuat mandatele.
Surse politice au declarat însă că în lista finală pe care o va prezenta Dacian Cioloş nu vor fi şi miniştri din Cabinetul pe care l-a condus Victor Ponta. Mai mult, vor fi schimbări şi la nivelul secretarilor de stat cu apartenenţă politică.
Potrivit surselor citate, această decizie a lui Dacian Cioloş a fost motivul pentru care copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis sâmbătă un comunicat de presă în care critica în termeni duri noul Cabinet şi transmitea că acesta riscă să devină unul nedemocratic, pentru că a fost format fără negocieri politice în Parlament şi nu conţine şi miniştri susţinuţi politic. Anterior, Tăriceanu nu exclusese varianta ca ALDE să sprijine, în anumite condiţii, Guvernul condus de Cioloş. După decizia premierului desemnat, Tăriceanu a făcut un apel către celelalte partide parlamentare pentru a vota împotriva Cabinetului.
Bogdan Aurescu, în cărţi pentru a-şi continua mandatul la MAE, a fost contestat public de către UDMR, care s-a împotrivit numirii lui, în condiţiile în care era considerat a fi prea apropiat de PSD. UDMR nu a avut însă observaţii faţă de menţinerea lui Sorin Cîmpeanu. Cu toate acestea, premierul desemnat a decis să nu păstreze niciun ministru din fostul Guvern.
Pe de altă parte, o solicitare a PSD, de care depinde în parte şi sprijinul social-democraţilor, a fost ca Dacian Cioloş să nu facă „epurări” la nivelul eşalonului doi şi trei din Guvern. Premierul desemnat nu intenţionează însă să păstreze secretari de stat cu apartenenţă politică în noul Cabinet.
În schimb, Dacian Cioloş intenţionează, potrivit aceloraşi surse, să includă criterii foarte clare de evaluare a angajaţilor din ministere, după modelul folosit pentru angajaţii europeni de la Bruxelles.
Potrivit surselor citate, Dacian Cioloş ar urma să îşi anunţe duminică noul Guvern, având programată anterior şi o nouă întâlnire cu liderii PNL. Anunţul de duminică nu este însă unul sigur, existând posibilitatea ca lista să fie finalizată abia în ziua de luni. Un motiv al întârzierii, după ce se aşteptase ca anunţul să fie făcut chiar sâmbătă, a fost tocmai legat de negocierile cu noii miniştri, unii dintre aceştia refuzând nominalizarea pentru o perioadă de numai un an.