Borbely a mai precizat că programul noului Cabinet prevede şi continuarea „reformelor instituţionale şi legale” în domeniul sănătăţii, dar nu include nicio prevedere legată de adoptarea în acest an a noii legi a sănătăţii.
„Programul de guvernare prevede doar continuarea reformelor instituţionale şi legale în domeniu”, a precizat ministrul.
UDMR a solicitat, săptămâna trecută, Fondului Monetar Internaţional ca noua lege a sănătăţii să nu fie aplicată în 2012, an electoral, pe considerentul că schimbările majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate greşit. Borbely a declarat atunci că proiectul noii legi a sănătăţii va fi dezbătut în acest an, dar nu ar trebui aplicat chiar din 2012, deoarece modificările ar putea fi interpretate greşit.
În ceea ce priveşte Statutul minorităţilor, proiectul se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor de aproximativ cinci ani, fiind amânat de multe ori din cauza lipsei de cvorum în comisii. Acesta a fost respins de Senat.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, în toamna anului trecut, că reprezentanţii Uniunii insistă pe adoptarea de către Parlament a legii privind statutul minorităţilor naţionale şi au redeschis discuţiile în acest sens cu partenerii de coaliţie. Borbely a declarat că termenul pentru adoptarea de către Parlament a acestei legi a fost depăşit, însă Uniunea insistă pe acest subiect, care constituie un angajament al coaliţiei.