La 25 iulie, Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondială (GBM) a anunțat că a aprobat un împrumut de 599,1 mil. euro pentru România, un semn clar al încrederii instituțiilor financiare internaționale în politicile economice ale Guvernului Ciolacu.
Împrumutul aprobat de Banca Mondială, alături de prognozele economice pozitive, evidențiază succesul politicilor PSD în sprijinirea creșterii economice sustenabile a României. Cu un focus pe consolidarea fiscală, creșterea echitabilă și investițiile verzi, România este pe cale să devină un exemplu de dezvoltare durabilă în regiune, spun oficialii instituției internaționale.
Oficialii Băncii Mondiale spun că politicile de guvernare adoptate de PSD au fost esențiale în obținerea acestui împrumut, reflectând angajamentul României de a consolida cadrul fiscal și de a promova o creștere economică verde și incluzivă.
„Această nouă finanțare reflectă încrederea noastră în capacitatea României de a integra creșterea economică incluzivă cu protejarea mediului”, a declarat Anna Akhalkatsi, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană.
*Banca Mondială recunoaște eforturile Guvernului Ciolacu de consolidare fiscală și creștere „verde”*
Acest împrumut, cunoscut sub numele de împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL), pune un accent deosebit pe sustenabilitatea economică și de mediu, în contextul provocărilor economice și de mediu globale. Fondurile sunt destinate implementării de reforme sociale și de decarbonizare.
Pe de o parte, banii vor fi alocați în proiecte care să susțină echitatea în sistemul de pensii, un angajament pe care social democrații și l-au asumat la preluarea guvernării în vederea protejării celor cu venituri mici.
De asemenea, Guvernul urmărește să introducă stimulente pentru decarbonizarea sectorului transporturilor, un sector esențial având în vedere creșterea continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră.
În plus, împrumutul sprijină emisiunea primei serii de obligațiuni verzi ale României, menite să stimuleze investițiile publice în proiecte verzi. Aceste inițiative sunt cruciale pentru ca România să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Pactului Verde European și să atenueze riscurile climatice, având în vedere vulnerabilitatea ridicată a țării la astfel de riscuri.
Instituțiile financiare internaționale confirmă rezultatele Guvernului Ciolacu
Încrederea internațională în economia României este confirmată și de estimările recente ale Băncii Mondiale, care prognozează o creștere a PIB-ului de 3,3% în 2024 și de 3,8% în 2025 și 2026.
Aceste previziuni pozitive sunt susținute și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care menționează că România va înregistra o creștere de 3,2% în acest an, urmând să accelereze la 3,4% în 2025.