Piața mobilă, un proiect unicat din județul Botoșani, a salvat mii de fermieri de la faliment și, de asemenea, oferă zilnic hrană proaspătă populației. O asociație de ciobani moldoveni a cumpărat rulote special dotate din care pot vinde produse tradiționale în cartierele orașului. Este o lovitură pentru supermarketurile din România.
Botoșani este un județ agricol, denumit „Bărăganul Moldovei”, mai ales datorită solului de cea mai bună calitate, dar și a tradiției localnicilor în ceea ce privește creșterea animalelor, dar și cultivarea pământului.
De altfel, din punct de vedere statistic, orașul Botoșani este în topul românesc privind numărul de poduse tradiționale omologate și recunoscute la nivel național, dar și internațional, cum este cazul cașcavalului din Săveni. Cu alte cuvinte, e un semn că în această parte a României se mănâncă bine, mai ales în mediul rural, gastronomia țărănească din județul nord-moldav fiind renumită.
O mare problemă însă, mai ales pentru micii fermieri botoșăneni, era faptul că țăranii nu aveau unde să-și desfacă produsele. Marile lanțuri de magazine le cereau cantități mai mari decât puteau produce și la prețuri de nimic, așa cum susțin fermierii din zonă. În aceste condiții, tot mai mulți producători locali au renunțat la activitățile tradiționale și au luat calea străinătății.
Pentru a nu se pierde tradiția, o asociație de ciobani din județul Botoșani a venit cu o idee genială – să investească și să pună pe picioare o adevărată piață mobilă, prin intermediul căreia fermierii își pot vinde produsele prin cartierele orașului Botoșani. Totul în condiții legale de igienă și protecție sanitar-veterinară. Experții susțin că această idee a salvat afacerile multor mici fermieri, dar, în același timp, oferă și alimente proaspete de cea mai bună calitate orășenilor.
Ideea înființării unei piețe mobile îi aparține lui Ionică Nechifor, președintele Asociației crescătorilor de ovine și caprine Moldoovis, din județul Botoșani, în anul 2014. Acesta, care este și director al Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popăuți, și-a dorit achiziționarea mai multor rulote amenajate pentru vânzarea produselor proaspete, de la produse lactate, inclusiv brânză și lapte, până la carne proaspătă, ouă și produse tradiționale. Proiectul a apărut după o vizită în Olanda, unde Nechifor a văzut un târg de produse tradiționale în centrul orașului.
„Ideea era de a scoate în evidență produsele locale. Promovarea lor, fiindcă sunt produse de calitate. Este munca fermierilor și ei au nevoie de zone pentru desfacerea produselor lor, care chiar sunt naturale și proaspete. Am vrut să venim cât mai aproape de consumatori, să-i cunoască pe producătorii autohtoni. Eram ferm convins că odată ce gustă produsele astea, de la ţară, nimeni nu se va mai duce să cumpere în altă parte”, a declarat Ionică Nechifor.
Ideea a prins contur abia în 2021, din cauza lipsei fondurilor: ”Nu am avut posibilitatea financiară de a o concretiza, la acel moment, în 2014. Trebuiau rulote speciale, cu instalaţii de răcire, de păstrare a produselor și multe alte condiții, ca totul să fie în regulă”.
Tot în 2021, după ce au pus mână de la mână, fermierii din Asociația Moldoovis au reușit să cumpere primele patru rulote, dotate ca la carte pentru vânzarea produselor proaspete și perisabile. Investiția a costat aproximativ 28.000 de euro, iar rulotele respective aveau vitrine frigorifice, frigidere, instalații sanitare pentru igienizare și spații speciale pentru depozitare.
Prima piață mobilă, formată din cele patru rulote, a fost pusă în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani, o zonă accesibilă clienților și foarte circulată. Fermierii au primit gratuit aceste rulote pentru a-și vinde marfa în condiții stricte de siguranță sanitar-veterinară.
„Câștigă toată lumea. Este avantajos și pentru producătorul local, dar și pentru client. Coboară din apartament și se duce și cumpără produse proaspete, naturale, ca la țară. Ce poate fi mai bun? Îmi este mai ușor decât să mă duc la marginea orașului, la un supermarket mare. Cumpăr caș proaspăt, ouă de la țară, smântână. Am luat și zer ca să fac o sărbușcă. Sincer, am început să mănânc foarte natural, sănătos”, a spus o localnică.