În cadrul audierii din comisiile de specialitate, care a avut loc luni, Tanczos Barna a primit aviz favorabil înaintea votului de învestitură. Acesta a discutat despre deficitul bugetar și măsurile ce urmează a fi implementate în perioada următoare, însă a evitat să comenteze despre posibila înghețare a pensiilor și salariilor.
Referindu-se la „Ordonanța Trenuleț”, un act normativ ce include măsuri fiscale importante, viitorul ministru a precizat că până la sfârșitul anului, guvernul trebuie să adopte această ordonanță. Conform unor informații obținute de Antena 3 CNN, ordonanța ar prevedea înghețarea pensiilor și salariilor până la aprobarea bugetului pe 2025, ceea ce ar însemna că nu vor mai avea loc majorări de la 1 ianuarie.
Întrebat despre acest subiect, Tanczos Barna a menționat că măsurile vor fi discutate în Coaliție după învestirea Guvernului: „Vom analiza trenulețul în coaliție, să vedem cine ce păreri are. Anul acesta OUG trenuleț trebuie aprobată. Dacă nu pe 27, pe 30 (n.r. – decembrie)”.
Acesta susține că „în buget trebuie păstrate elementele bune, investițiile în infrastructură”, dar că trebuie respectat planul de reducere a deficitului.
Ministrul a subliniat importanța păstrării investițiilor în infrastructură și a respectării planului de reducere a deficitului bugetar.
„Este esențial să păstrăm această traiectorie de creștere economică. Să păstrăm investițiile. Când deficitul vine din investiții nu este o așa mare problemă. Trebuie cumpătare. Cel mai important pentru 2025 este să putem plăti toate cheltuielile pe care le-a antamat guvernul. Nu există un risc de incapacitate de plată”, a punctat Tanczos Barna.
În ceea ce privește bugetul, ministrul propus a menționat că nu există un calendar definit pentru adoptarea acestuia și că, deși nu crede că se va finaliza până la sfârșitul anului, după învestirea guvernului va începe lucrul la buget. Totodată, el a reafirmat că nu se intenționează majorarea taxelor, ci o gestionare mai responsabilă a cheltuielilor publice.
„Am spus de foarte multe ori că nu dorim să crește taxe. Cumpătarea înseamnă gestionarea responsabilă a cheltuirii banului public. Calendarul de buget încă nu există. După votul favorabil, pot să mă apuc de buget. Nu cred că se poate face bugetul până la finalul anului”, a explicat ministrul propus la Finanțe.