Noul premier, la bursa zvonurilor. Varianta cea mai probabilă: un tehnocrat

Guvern condus de un premier tehnocrat, dar cu majoritatea miniştrilor politici. Aceasta este soluţia conturată înainte de luarea unei decizii oficiale, aşteptată să fie comunicată astăzi de către preşedintele Traian Băsescu. La bursa zvonurilor au apărut mai multe nume ale unor posibili înlocuitori ai lui Emil Boc.
Romania TV
06 feb. 2012, 07:26
Noul premier, la bursa zvonurilor. Varianta cea mai probabilă: un tehnocrat

Potrivit Evenimentului Zilei, varianta cea mai probabilă, în contextul economic dificil care urmează – cu zona euro ameninţată de o nouă recesiune – este ca noul premier să fie tehnocrat, un specialist în economie, deşi, spun surse democrat-liberale, nu neapărat din zona BNR.

Varianta este agreată de PDL, după ce sondajele efectuate în ultimul timp le-au arătat că menţinerea lui Emil Boc sau numirea unui alt premier din cadrul partidului nu ar contribui la relansarea PDL.

Nu este exclus ca în structura noului cabinet să intre şi miniştri tehnocraţi. De exemplu, portofoliul Finanţelor ar putea reveni tot unui specialist apolitic, care să facă tandem cu premierul.

Decizia finală depinde de discuţiile de la Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi partidele parlamentare.

Unul dintre numele vehiculate în PDL ca posibil viitor premier este cel al lui Călin Georgescu. Acesta este director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă şi secretar general al reprezentanţei României în Clubul de la Roma. Numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat pentru funcţia de premier şi în urmă cu un an, când se discuta despre demisia lui Emil Boc.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, este şi el pe lista „candidaţilor”. Croitoru chiar a fost desemnat în 2009 candidat la funcţia de premier, dar Parlamentul a refuzat atunci să se întrunească pentru a-i valida Cabinetul, iar Croitoru a renunţat ulterior.

La bursa zvonurilor se mai vehiculează şi numele lui Cristian George Maior, directorul SRI, dar şi al omologului său de la SIE, Mihai Răzvan Ungureanu.

În ceea ce-l priveşte pe ultimul, numele lui a mai fost vehiculat ca posibil viitor candidat susţinut de PDL la Preşedinţie. Potrivit ziarului Adevărul, Ungureanu este chiar cotat cu şanse serioase de a fi noul premier, iar  Traian Băsescu ar fi discutat cu acesta zilele trecute.

Fostul ministru al Finanţelor şi actualmente reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, se regăseşte şi el pe lista economiştilor de succes care ar putea ajunge la Palatul Victoria. O figură aparte în această listă o face Ionel Blănculescu. Fost ministru în Guvernul Năstase, specialist în finanţe, Blănculescu este singurul care a şi declarat că a avut deja discuţii cu lideri PDL care l-au curtat pentru a prelua funcţia de premier. Mai mult, Blănculescu spune că ar şi accepta acest lucru dar în anumite condiţii.

Alte nume vehiculate sunt cele ale lui Daniel Dăianu, Sebastian Vlădescu, dar şi al lui Florin Georgescu, prim viceguvernator.

La bursa zvonurilor a fost şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, văzut întotdeauna ca o soluţie pentru rezolvarea miraculoasă a oricărei situaţii de criză. Cu un mandat abia prelungit la conducerea BNR, este însă prea puţin probabil ca Isărescu să accepte să se mute la Palatul Victoria.

Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului.

„Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine, contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării”, a spus Boc.

 

 

 

 

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Dmitri Peskov și Maria Zaharova reacționează la retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'