Acest document „pune capăt puterii Parlamentului”, ostil noului şef al statului şi „fixează alegeri legislative anticipate pe 21 iulie”.
Zelenski, în vârstă de 41 de ani, era înainte de a candida la preşedinţie un actor de comedie care a făcut campanie pentru un mod de a face politică diferit de cel al unei clase politice care are mari probleme cu corupţia, informează Agerpres.
Zelenski şi-a anunţat intenţia de a dizolva adunarea actuală, aleasă în 2014, în discursul de învestitură de luni.
Volodimir Zelenski încearcă să profite de victoria zdrobitoare (73% din voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din aprilie, pentru a câştiga alegerile legislative anticipate, fără a aştepta scrutinul prevăzut să aibă loc în octombrie.
Partidul său „Slujitorul poporului”, în prezent aproape inexistent, este creditat cu până la 40% din intenţiile de vot de ultimele sondaje, potrivit Agerpres.
Anunţându-şi decizia de a dizolva Parlamentul luni, noul preşedinte a făcut apel la miniştri să demisioneze, chiar dacă legea nu obligă guvernul să plece decât după legislative.
Premierul Volodimir Groisman, în funcţie de trei ani, şi-a anunţat imediat demisia, invocând dezacorduri cu noul preşedinte.
Anunţul dizolvării Parlamentului, procedură foarte complexă şi precis reglementată, a provocat o controversă, anumiţi experţi şi oameni politici denunţând această decizie drept una anticonstituţională şi cerându-i lui Zelenski să renunţe la idee.