„Regele ciocolatei” din Ucraina a ocupat functii de conducere atat in administratia liderului fugar Viktor Ianukovici, cat si in cea a lui Viktor Iuscenko, se arata intr-un material semnat de analistul politic Iakov Kedmi si publicat pe i24 News.
Omul de afaceri a fost ministru de Externe si sef al Consiliului National de Securitate, precum si parlamentar din partea mai multor partide politice, atat proruse, cat si proeuropene.
Citeşte şi: Kievul acuză Moscova de propagandă pentru a-şi justifica „agresiunea”
Porosenko, in primul interviu dupa alegeri: Putin poate sa puna capat razboiului din est. Voi vorbi cu el
La sfarsitul conducerii lui Ianukovici, puterile prezidentiale au fost reduse, o mare parte din acestea fiind delegate Parlamentului si Guvernului, iar acum este dificil de stabilit ce responsabilitati va avea noul presedinte.
La putin timp inainte ca Porosenko sa fie ales lider al Ucrainei, regimul de la Moscova a afirmat ca vede ca pe o amenintare o posibila aderare la NATO a fostului stat sovietic.
Citeşte şi: DOUĂ TREIMI din trupele RUSE s-au RETRAS de la graniţa cu Ucraina
De asemenea, regiunile separatiste Donetk si Luhansk din estul Ucrainei si-au declarat independenta si, recent, s-au unit informal, formand Noua Rusie.
Porosenko, primul „pas decisiv” pe care il va face in calitate de presedinte al Ucrainei
Au avut loc lupte crancene intre insurgenti si armata ucraineana, soldate cu zeci de morti din ambele tabere. Pana acum, se pare ca rebelii au iesit invingatori, in ciuda echipamentului militar mai performant al fortelor guvernamentale.
Inceputul razboiului
Asistam, deci, la inceputul unui razboi civil in Ucraina, sustine expertul. Rebelii planuiesc sa ii alunge pe militarii ucraineni din regiunile estice, bazandu-se pe ajutorul Rusiei, atat economic, cat si militar. Este clar ca acest sprijin exista, pentru ca altfel insurgentii nu ar fi rezistat pana acum in fata armatei ucrainene.
De asemenea, instabilitatea economica a Ucrainei este din ce in ce mai adanca, mai ales in contextul in care Guvernul de la Kiev ar putea intra intr-un razboi energetic cu Moscova, pe fondul datoriei la gaze si a majorarii tarifului de catre Rusia.
Angajarea Ucrainei intr-un razboi din aceasta pozitie este aproape imposibila. Nici Statele Unite, nici Uniunea Europeana, nu ar putea suporta costurile uriase ale unui conflict militar major.
Intrebarile cruciale la care trebuie sa raspunda Petro Porosenko, noul presedinte al Ucrainei
Asadar, Petro Porosenko are de ales din a face un compromis fata de Rusia si a opri actiunea militara din est sau de a continua sa lupte impotriva fortelor rebele.
Detalii pe ziare.com