Bancheri: Noul Robor nu se aplică şi la Prima Casă. Teodorovici îi contrazice

Noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR, se aplică la creditele de consum si ipotecare standard, Prima Casă făcând excepţie, potrivit prevederilor OUG 19, iar dobânda fixă pentru creditul BCR Casa Mea, acordată în primii 5 ani, a scăzut din 2 mai, de la 6,45% la 6,25%, potrivit informaţiilor transmise, la solicitarea News.ro, de Banca Comercială Română (BCR).
Romania TV
03 mai 2019, 10:05
Bancheri: Noul Robor nu se aplică şi la Prima Casă. Teodorovici îi contrazice

UPDATE: Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că modifică, printr-un proiect de act normativ, legislaţia specifică programelor guvernamentale cu garanţia statului pentru clarificarea modalităţii de aplicare a prevederilor OUG 19, astfel încât noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR, să poată fi aplicat pentru toate creditele garantate de stat, inclusiv pentru Prima Casă.

Astfel, va fi modificată Hotărârea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”. În acest fel, se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, şi anume rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei.

În plus, se modifică Hotărârea Guvernului nr.1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi. În acest mod, se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 3% pe an.

În plus, ministerul a anunţat că se modifică Hotărârea Guvernului nr.741/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „INVESTEŞTE ÎN TINE” – se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an.

„În termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a actului normativ, finanţatorii vor transmite Ministerului Finanţelor Publice şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii – S.A. – I.F.N., Fondului Român de Contragarantare sau fondurilor de garantare, după caz, nivelul costurilor totale, respectiv marja maximă anuală peste nivelul IRCC, pe care le vor aplica creditelor acordate în cadrul programelor guvernamentale de garantare în numele şi în contul statului”, se arată în comunicat.


UPDATE: Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, vineri, la Dâmboviţa, că se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanţii băncilor pentru a găsi o modalitate de a scădea sau chiar de a elimina costurile de refinanţare a creditelor aflate în derulare.

„Vom avea săptămâna viitoare o întâlnire cu Asociaţia Română a Băncilor, pentru a vedea care sunt primele efecte ale OUG 19/2019, acest nou indice de referinţă, şi să vedem exact cum putem să acţionăm şi pe zona contractelor în derulare. În zona cererilor de refinanţare, să analizăm să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la momentul refinanţării şi aici mă refer la costuri legate de cadastru, la cele notariale, adică cheltuieli şi de partea statului, şi de partea băncilor şi să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puţin sau deloc atunci când vor face refinanţarea creditelor în derulare”, a spus ministrul.

Când jurnaliştii i-au menţionat că unele bănci şi-au majorat deja marjele, după apariţia noului indice de referinţă, mai mic decât ROBOR-ul, Teodorovici a răspuns că acestea trebuie să fie un partener pentru români, persoane fizice şi persoane juridice şi că este „foarte curios dacă băncile au înţeles ceea ce am făcut în prima parte a acestui an”.

„Eu am un mesaj foarte clar. Acum se poate vedea dacă băncile cu adevărat vor să fie un partener pentru români, persoane fizice şi persoane juridice. Şi sunt foarte curios dacă băncile au înţeles ceea ce am făcut în prima parte a acestui an. Sper să fi înţeles”, a susţinut ministrul de resort.

Totodată, referitor la declaraţiile reprezentanţilor Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit cărora dobânzile sunt direct proporţionale cu inflaţia, iar acest indicator a fost în creştere în ultimii ani, ministrul a afirmat că băncile pot acoperi respectivele costuri suplimentare.

„Sunt convins că băncile au suficiente resurse pentru a acoperi şi aceste posibile costuri. Repet: băncile, în percepţia mea, dacă doresc să fie cu adevărat un partener în economia din România, au şi un stimulent legal să facă acest lucru, trebuie să finanţeze, să o facă la un cost rezonabil, să spunem, fie că vorbim de business, fie că vorbim de persoane fizice. Ştiţi foarte bine că acesta a fost şi scopul ordonanţei noastre, de a stimula finanţarea reală a economiei”, a susţinut oficialul guvernamental.

Teodorovici a subliniat că noul indice de referinţă se va aplica şi Programului Prima Casă. „Va fi posibil, cu prevederi legale în acest sens”, a arătat acesta, fără a oferi însă detalii.

Joi, Banca Naţională a României (BNR) a publicat noul indice referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, care este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că şi acest indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor va fi influenţat de inflaţie.

„Nu are cum să fie altfel. Orice indice care stabileşte o dobândă ţine cont de inflaţie. De inflaţie, când e vorba de credite, nu poate fugi nimeni. Inflaţia va stabili întotdeauna costul creditului, pentru că apare o dorinţă. Dorinţă care spune aşa: să avem credite cu dobânzi ca afară. Ca să avem credite cu dobânzi ca afară ar însemna să avem inflaţie ca afară şi în acelaşi timp condiţii economice ca afară. În anii cu inflaţie negativă am avut credite cu dobânzi mai bune decât în Cehia, Polonia şi Ungaria pentru că inflaţia era sub zero. Când a crescut inflaţia peste zero, a crescut şi ROBOR-ul”, a explicat Vasilescu.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat, joi, pentru prima dată, IRCC, un indice care a înlocuit ROBOR în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă. Ministerul Finanţelor a anunţat că acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casă.

ŞTIREA INIŢIALĂ: BCR a transmis, la solicitarea News.ro, că potrivit OUG 19, IRCC se aplică doar creditelor de consum şi celor ipotecare standard.

”Din informaţiile noastre, OUG19 prevede că noul indice IRCC se aplică creditelor reglementate prin OUG50/2020 şi OUG52/2016 – aici sunt creditele de consum si cele ipotecare standard, excepţie Prima Casă. Prima Casă are preţ reglementat de către statul român prin legislaţie specifică, ROBOR 3M + marja de maximum 2%”, a anunţat BCR, la solicitarea News.ro.

Totodată, banca a anunţat că va menţine strategia de creditare cu dobândă fixă, care asigură mai multă predictibilitate. Astfel, creditele de nevoi personale ale BCR, care vin doar cu dobândă fixă, nu vor suferi niciun impact din punctul de vedere al costurilor.

”În ceea ce priveşte restul produselor, vom avea următoarele modificări: în cazul descoperitului de cont şi a cardului de credit, vom înlocui ROBOR cu IRCC. În ceea ce priveste produsul de finanţare pentru locuinţă “Casa Mea”, dobânda fixă pe 5 sau 10 ani va continua să joace un rol-cheie, motiv pentru care vom continua să o promovăm, ca parte din strategia BCR de a oferi predictibilitate şi stabilitate pe termen lung clienţilor noştri”, a anunţat banca.

Prin urmare, odată cu implementarea noului indice, la creditul Casa Mea, din 2 mai, clienţii vor putea avea o dobândă fixă de 6,25% (6,45% pînă în 2 mai), timp de cinci ani. Apoi, se va aplica IRCC + 3,3%, faţă de ROBOR la 6 luni + 3%, potrivit băncii.

Astfel, în cazul unui credit de 220.000 lei, pe o perioadă de 360 luni (30 de ani), rata lunară în primii 5 ani scade de la 1.383 lei, cât era înainte de 2 mai, la 1.355 lei după data de 2 mai.

Totodată, în cazul în care clienţii optează pentru încasarea salariului la BCR, vor avea o reducere cu 0,3 puncte procentuale, iar încheierea unui asigurări suplimentare de protecţie aduce o reducere de încă 0,3 puncte procentuale, potrivit băncii. Astfel, dobânda fixă pe 5 ani ajunge la 5,65%. Mai mult de atât, perioada de creditare cu dobândă fixă se poate prelungi ulterior cu cel puţin 5/10 ani, potrivit băncii.

Principalii competitori ai BCR, pe piaţa din România, sunt BRD şi Banca Transilvania.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Sondaj: Susținerea pentru Ucraina într-un acord de pace teritorial este împărțită în Europa
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)