Un nou tip de orez devine soluția celor care suferă de diabet de tip 2. Oamenii de știință susțin că această variantă ar putea contracara boala. În întreaga lume, peste 537 de milioane de oameni au diabet.
Oamenii de știință de la Institutul Internațional de Cercetare a Orezului (IRRI) din orașul filipinez Los Banos au folosit cea mai mare bancă de gene de orez din lume și, alături de experți de la Universitatea din California, Institutul Max Planck de Fiziologie Moleculară a Plantelor din Germania și Centrul de Biologie a Sistemelor de Plante din Bulgaria au analizat 380 de mostre de semințe pe parcursul a 10 ani pentru a identifica gene și markeri cu un indice glicemic mai scăzut și un conținut mai mare de proteine, potrivit The Guardian.
După ce cercetătorii au efectuat analize, s-a creat o variantă de orez mai sănătoasă, comparativ cu cele existente pe piață deja. Inițiativa a venit ținându-se cont de cifrele îngrijorătoare ale diabeticilor din Asia: peste 60%.
„Ne-am gândit că dacă am putea veni cu o dietă cu proprietăți cu indice glicemic scăzut [și] aceasta ar putea fi considerată mai sănătoasă, nu numai pentru acei subiecți care sunt diabetici și pre-diabetici, atunci ar putea fi o intervenție foarte bună pentru a contracara incidența în creștere [a diabetului]”, a declarat dr. Nese Sreenivasulu, principalul om de știință la centrul de nutriție și calitate a cerealelor din cadrul IRRI. „Acest lucru ar putea avea un impact mare în Asia, precum și în Africa, printre țările consumatoare de orez”, a spus dr. Nese Sreenivasulu, om de știință la centrul de nutriție și calitate a cerealelor din cadru IRRI.
„Acest lucru ar putea avea un impact mare în Asia, precum și în Africa, printre țările consumatoare de orez”, a mai adăugat el.
Oamenii de știință își propun cultivarea noilor soiuri de orez în India și Filipine. Asta, pentru a combate și sărăcia și foametea în țările în care orezul reprezintă un aliment de bază. Unul dintre specialiști a tras atenția asupra faptului că băuturile dulci și alimentele ultraprocesate reprezintă un risc major de a face diabet.
Citește și: Rețetă pentru cel mai gustos orez sârbesc din lume. Un ingredient secret face diferența majoră
„În general, orezul nu este principala cauză de îngrijorare atunci când ne gândim la probleme precum diabetul de tip 2”, a spus acesta.
Totodată, oamenii de știință spun că țările ar trebui să impună taxe pe băuturile îndulcite cu zahăr, dar și pe alimentele ultraprocesate. Mai mult, aplicarea unor etichete de avertizare pe ambalaje i-ar ajuta pe cumpărători să fie mai conștienți de pericolul anumitor alimente.
„Apelul la acțiune este că avem nevoie de un set cuprinzător de politici care să asigure că toți oamenii au acces la alimente sănătoase și că reducem marketingul, promovarea și vânzarea zahărului care nu cruță pe nimeni”.