Începând cu 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare un nou tip de pensie. În acest sens este vorba despre un act normativ care prevede că beneficiază de aceste pensii toţi primarii, toţi viceprimarii, şefii de consilii judeţene şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au ocupat funcţii în administraţia locală începând cu 1992 şi până în prezent şi care au cel puţin un mandat complet în administraţia locală.
Această categorie de români va primi mai mulţi bani pe lângă pensiile de vechime, pe bază de contribuție. Totuși, opoziția cere Guvernului să amâne cu încă un an plata acestor pensii, acuzând că un asemenea demers va împărți România în oameni onești și muncitori și șmecheri.
„Este un concurs între Parlament și Curtea Constituțională: cine dă mai multă putere acestor legi, acestor pensii speciale. Cine face ca aceste pensii speciale să nu dispară niciodată. Aceste pensii speciale împart România în oameni onești și muncitori și șmecheri”, a spus Anca Dragu, fost ministru de Finanțe şi senator USR.
Decizia privind aceste pensii rămâne la latitudinea Executivului, mai ales că, în 2024, pensionarii de rând vor beneficia de două majorări importante, respectiv indexarea cu 13,8% de la 1 ianuarie și recalcularea de la 1 septembrie. În contextul ultimei majorări, vor exista pensionari care vor beneficia de creșteri de peste 70%, însemnând undeva între 1.500 și 2.000 lei în plus la pensiile lunare.
„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii. Avem un exemplu aici, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei. Începând cu data de 1 septembrie 2024, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, spune Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.
Cu toate aceste majorări însă, analiștii economici atrag atenția că banii în plus nu se vor simți foarte tare din cauza scumpirilor.
„Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temperează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, ar puterea-nea noastră de cumpărare se va reduce. Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1000-802.000 lei”, spune Adrian Negrescu, analist financiar, la Antena 3 CNN.