Roubini, cunoscut sub numele de Doctor Doom pentru previziunile sale întunecate, dar veridice, a susținut că Federal Reserve ar putea avea nevoie să dubleze ratele dobânzilor la 5%, pentru a reduce inflația. Cu toate acestea, o astfel de creștere ar putea înăbuși creșterea economică și poate provoca o creștere a șomajului, a subliniat Roubini. Mai mult, o creștere a ratelor dobânzilor ar putea declanșa o criză a datoriilor.
Economistul a avertizat, de asemenea, că măsurile autorității americane de reglementare pentru a reduce inflația ar putea amenința economia și ar putea provoca o prăbușire a acțiunilor, obligațiunilor, locuințelor, împrumuturilor, capitalurilor private și a altor active pe teritoriul bulei. Cu toate acestea, dacă banca centrală renunță la lupta împotriva inflației, creșterile de preț ar putea scăpa de sub control.
Inflația și pandemia de coronavirus ar putea forța Federat Reserve să cufunde economia americană într-o recesiune și mai profundă decât cea pe care a evitat-o, a avertizat reputatul economist.
Roubini și-a împărtășit viziunea sumbră în timpul unui webinar recent eToro, în care i-a avertizat pe investitori să se pregătească pentru o prăbușire istorică a pieței și a sugerat că economia SUA s-ar putea prăbuși într-o mlaștină de producție în scădere, inflație galopantă și șomaj în creștere.
O combinație periculoasă
„Îmi fac griji pentru criza datoriilor stagflaționiste, pentru că aceasta este cea mai gravă din anii ’70 în ceea ce privește șocurile de ofertă și cea mai gravă de la criza financiară globală – există prea multă datorie și această combinație este periculoasă ”, a mai spus el, citat de Bussines Insider.
„Dacă sunteți în spatele curbei, în cele din urmă recesiunea va fi severă, pierderea locurilor de muncă și scăderea veniturilor vor fi mai grave”, a explicat economistul, referindu-se la majorarea ratelor Fed în raport cu inflația. „Trebuie să fii înaintea curbei”.
Roubini a devenit faimos pentru că a prezis criza financiară din 2008-09, iar Wall Street l-a numit Doctor Doom.