Noutăţi în 2012: Clasa pregătitoare, spitale privatizate, nou calcul al prestaţiilor sociale

Introducerea clasei pregătitoare, noi evaluări la clasele a II-a şi a IV-a, privatizarea spitalelor, regândirea listelor de medicamente şi a programelor de sănătate, schimbări privind modalitatea de calcul a prestaţiilor sociale sunt câteva dintre importantele noutăţi în plan social, din 2012, informează Mediafax.
Romania TV
31 dec. 2011, 14:13
Noutăţi în 2012: Clasa pregătitoare, spitale privatizate, nou calcul al prestaţiilor sociale

Anul 2012 va aduce în învăţământ câteva noutăţi impuse de legea educaţiei, una dintre ele referindu-se la introducerea clasei pregătitoare.

Astfel, elevii născuţi în anul 2005 reprezintă ultima generaţie admisă în învăţământul primar fără să fi fost în clasa pregătitoare, din anul şcolar 2012 – 2013 aceasta devenind obligatorie.

Potrivit Legii educaţiei naţionale, măsura introducerii clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012 – 2013.

Copiii născuţi în 2005 vor fi admişi în clasa întâi fără clasă pregătitoare, iar cei născuţi în 2006 vor intra în clasa pregătitoare.

Pentru copiii născuţi în intervalul 1 septembrie 2006 – 31 decembrie 2006 părinţii vor putea opta dacă prelungesc încă un an grupa mare sau dacă cei mici merg în grupa pregătitoare. În cazul în care copiii născuţi în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie rămân încă un an în gupa mare, în anul şcolar 2013-2014 vor intra în clasa pregătitoare.

Potrivit legii, în clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Inspectoratele şcolare vor asigura înscrierea în clasa întâi a tuturor copiilor în vârstă de şapte ani şi a copiilor în vârstă de şase ani împliniţi până la data începerii anului şcolar, dacă aceştia au frecventat grupa pregătitoare şi dacă există solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali.

De asemenea, MECTS a mai pregătit o noutate. Şi anume, liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor elabora pentru clasa a IX-a un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă, potrivit metodologiei Ministerului Educaţiei privind cifra de şcolarizare în anul de învăţământ 2012-2013.

Tot din 2012 începe evaluarea de la finalul clasei a II-a, – evaluarea competenţelor fundamentale: scris-citit şi matematică. Rezultatele evaluărilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate se comunică părinţilor elevilor şi constituie documente din portofoliul educaţional al elevului.

O altă evaluare va fi cea de la finalul clasei a IV-a, prin eşantionare, o evaluare a nivel naţonal a competenţelor fundamentale dobândite în cclul primar, după modelul testărilor internaţonale, pentru diagnoza sistemului de învăţământ la nivel primar.

De asemenea, la finalul clasei a VI-a, toate şcolile, în baza unei metodologii elaborate de MECTS, organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare,matematică şi ştiinţe.

Cuvântul de ordine în sănătate, în 2012: privatizarea

Sistemul sanitar are în faţă un an foarte dificil. Asta pentru că, la numai cinci ani de la schimbarea legii sănătăţii, respectiv în 2006, aceasta este schimbată din nou.

Casele de asigurări de sănătate publice vor dispărea, iar locul lor va fi luat de casele private care se interpun între CNAS şi funizorii de servicii medicale. De asemenea, statul renunţă la monopolul asupra sistemului de urgenţă, pe care îl deschide privaţilor.

La fel şi spitalele care se pot transforma în fundaţii sau societăţi comerciale, unde angajaţii vor putea primi mai mulţi bani decât este prevăzut acum în grila de salarii.

De asemenea, oamenii scoate din buzunar anumite sume sub formă de coplată, iar din banii alocaţi obligatoriu pentru asigurările de sănătate vor primi un pachet minim de servicii medicale. Pentru tot ceea ce vor dori în plus vor scoate bani din buzunar sau vor fi obligaţi să facă o asigurare suplimentară de sănătate.

Listele de medicamente vor fi şi ele regândite, la fel ca şi programele naţionale de sănătate.

Schimbări privind modalitatea de calcul a prestaţiilor sociale şi noi instituţii

Din 2012, în subordinea Ministerului Muncii ar urma să funcţioneze două noi instituţii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Observatorul Social, dar şi o Comisie Naţională de Economie Socială şi facilităţi fiscale pentru întreprinderile sociale care reinvestesc integral profitul.

Tot de anul viitor urmează să intre în vigoare o parte dintre legile subsecvente Codului de asistenţă socială. Astfel, din 2012 autorităţile locale vor fi obligate prin lege să aloce bani sistemului de protecţie a copilului, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi funcţionare a serviciilor, în prezent fiind judeţe care nu contribuie cu nicio sumă.

Prin modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, se prevede sancţionarea cadrelor didactice şi a părinţilor care aplică tratamente degradante minorului, aceştia putând fi amendaţi cu sume până în 2.500 de lei, respectiv până la 1.000 de lei.

Va continua programul Rabla

În 2012 va continua programul Rabla, care va funcţiona în condiţii similare celor de până acum. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunţa că programul Rabla va reporni în februarie, după ce ministerul va anunţa public producătorii auto care vor participa. El preciza că în 2011 au fost predate 120.000 de maşini.

Totodată, în februarie va reporni şi programul Rabla pentru tractoare, pentru care ministrul anunţa că există interes.

Pe de altă parte, în 2012 se vor aplica noile prevederi ale legii care prevede restituirea banilor din taxa auto, act normativ care a fost adoptat, la mijlocul lunii decembrie, de Camera Deputaţilor, şi care urmează să fie promulgat.

Actul normativ prevede, pe de-o parte, o reducere a taxei de poluare cu până la 25 la sută faţă de variantele anterioare, astfel că cei care au plătit-o în vechea formă pot cere rambursarea diferenţei.

Pe de altă parte, noua lege încearcă să aplice principiul „poluatorul plăteşte”, astfel că noua taxă de poluare „va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă”.

Un alt program care va fi pus în aplicare în 2012 va fi cel privind reabilitarea falezelor litoralului Mării Negre. Laszlo Borbely anunţa la sfârşitul lunii noiembrie că pentru reabilitarea falezelor litoralului vor fi folosite 136 de milioane de euro, din fonduri europene, şi că în luna ianuarie urmează să fie încheiată procedura de depunere a documentaţiei pentru aceste proiecte.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Desertul care îți aduce noroc dacă-l consumi de Revelion. Se spune că noul an va fi plin de succes financiar dacă îl ai pe masă
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Vești mari de la Neti Sandu. Aceste zodii, lovite de noroc în 2025
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Oanei Ciocan? Soția lui Jador a ales o ținută ca în basme
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Scandal la festivalul din Suceava: Mesaje politice și instigare la violență pe scenă
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind ALEGERILE! Guvernul a DECIS DATA!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă