Programul naţional „Şcoala altfel” este un spaţiu de experimentare în care, atât cadrele didactice, cât şi elevii sunt încurajaţi să îşi manifeste creativitatea şi să lege, într-un mod atractiv, teoria cu aplicaţiile ei. Astfel programul va îmbina învăţarea cu preocupările individuale în contextul dezvoltării socio-emoţionale. Durata programului este de cinci zile lucrătoare consecutive, în timpul anului şcolar. El poate fi derulat pe baza unei planificări decise de fiecare unitate de învăţământ, conform ordinului ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar 2016 – 2017.
Participarea la programul „Şcoala altfel” este obligatorie atât pentru preşcolari sau elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ.
În cadrul programului „Şcoala altfel”, vor fi activităţi educative care vor îmbina mai multe discipline şi va fi implementat conceptul de învăţare prin experienţă. Organizarea progarmului va fi proiectată în parteneriat cu elevi, părinţi, instituţii publice, organizaţii non-guvernamentale şi agenţi economici.
În derularea activităţilor programului „Şcoala altfel”, cadrele didactice, elevii şi părinţii vor identifica şi valorifica resurse locale. Această abordare contribuie la dezvoltarea creativităţii, abilităţilor de rezolvare a problemelor şi a colaborării dintre cadrele didactice, elevi, părinţi şi comunitate, arată proiectul MENCS.
Totodată, în perioada alocată programului „Şcoala altfel” nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit al unităţii de învăţământ. Programul se va desfăşura în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele cinci zile. Participarea la programul „Şcoala altfel” este obligatorie atât pentru copiii preşcolari/elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ.
Activităţile educative din cadrul programului „Şcoala altfel” se pot realiza în unitatea şcolară sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire la siguranţa elevilor. Orice deplasare în afara unităţii de învăţământ trebuie să aibă un pronunţat caracter educativ şi nu sunt permise deplasări ale elevilor pe durata întregului program (cinci zile sau mai mult).
Metodologia programului “Şcoala altfel” va fi afişată la avizierul şcolii sau într-un alt loc accesibil pentru a putea fi consultată de cadre didactice, elevi, părinţi şi parteneri ai unităţii de învăţământ.
Cu cel puţin două săptămâni înainte de perioada pentru care s-a planificat desfăşurarea programului „Şcoala altfel”, conducerea unităţii de învăţământ va comunica inspectoratului şcolar orarul programului.
Directorul unităţii de învăţământ va monitoriza prezenţa elevilor sau preşcolarilor şi cadrelor didactice la activităţile programului.
În săptămâna planificată pentru desfăşurarea programului „Şcoala altfel”, inspectoratele şcolare vor delega inspectori şcolari pentru a monitoriza activităţile organizate de unităţile de învăţământ în cadrul programului „Şcoala altfel”.