Simion David, în vârstă de 70 de ani, a stat la coadă la punctul de distribuire a ajutoarelor alimentare de pe Calea Baciului din Cluj-Napoca încă de la ora 6.00, deşi acesta s-a deschis la ora 8.30. El spera să ridice alimentele pentru soţia sa, Irina, în vârstă de 71 de ani, care are o pensie de 400 de lei, scrie Mediafax.
Bătrânul a aflat însă că numele soţiei sale nu se regăseşte pe lista beneficiarilor şi a cerut explicaţii funcţionarilor Primăriei, în condiţiile în care ridicase în vara acestui an ajutoare alimentare similare în baza aceluiaşi cupon de pensie al soţiei.
„Eu am pensie mai mare de 400 de lei şi am venit să iau alimente pentru soţia mea, care are fix 400 de lei pensie. Nu ştiu de ce soţia mea nu se regăseşte acum pe listă. Eu am mai luat ajutoare în vară tot în baza cuponului de pensie de 400 de lei al soţiei şi acum nu mi le mai dau. Mi s-a spus să merg la Casa Judeţeană de Pensii Cluj să văd care e situaţia. Nu înţeleg de ce se întâmplă acest lucru„, a spus David pentru Mediafax.
El a fost informat ulterior că ajutoarele alimentare se distribuie pensionarilor cu pensii până în 400 de lei pe lună, astfel încât soţia sa nu se încadrează în plafonul stabilit, pentru că pensia sa depăseşte acest plafon cu un leu.
„Dacă avea pensie de 399 de lei primea ajutoare, dacă are 400 de lei fix nu mai primeşte. Pentru un leu nu mai primesc alimentele. Nu e corect şi nici normal. Cum am venit, aşa mă duc acasă, cu plasa goală„, a spus bărbatul.
Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat, joi, pentru Mediafax, că în vara acestui an au fost distribuite ajutoare alimentare pe alte liste şi în baza unor criterii stabilite de municipalitate.
„Doamna Irina David s-a încadrat în vară pentru că s-au distribuit ajutoare alimentare celor care aveau pensii de până la 700 de lei. Acum se aplică alte reguli şi se dau alimentele celor care au până la 400 de lei, adică dacă au pensie de maximum 399 de lei”, a explicat Iulia Perşa de la Biroul Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca.
Peste 200 de persoane cu handicap sau pensionari cu pensii mici au stat la coadă, joi dimineaţă, la unul din cele două puncte de distribuire a ajutoarelor alimentare din partea UE înfiinţate de Primăria Cluj-Napoca.
Prima persoană care a stat la rând încă de la ora 6.00 a fost o femeie care avea certificat de handicapat, gradul II, şi care locuieşte în cartierul Gheorgheni.
„Am vrut să fiu prima la ajutoare ca să nu stau cinci ore la rând. Mi-a fost frig, dar mi-a trecut. Anul trecut nu am prins uleiul şi făina, şi atunci am zis că dacă sunt prima am şanse. Ajutoarele astea ne sunt utile, am o indemnizaţie de handicap de 680 de lei şi ne ajung câteva săptămâni”, a spus femeia.
Beneficiarii ajutoarelor alimentare furnizate prin programul PEAD primesc peste 30 de kilograme de alimente: făină albă – 15 kilograme, roşii în bulion – 0,8 kilograme, mălai – 8 kilograme, zacuscă – 0,4 kilograme, paste făinoase – 0,5 kilograme, miere – 2 cutii, ulei – 5 litri, conservă porc – 0,9 kilograme, zahăr – două kilograme.
Unele dintre persoanele care au ridicat alimentele le-au transportat cu maşinile unor vecini sau cunoştinţe, iar altele cu taximetre.
De ajutoarele alimentare beneficiază pensionarii cu pensii cumulate până la 400 lei pe lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate, persoanele beneficiare de indemnizaţii şi sporuri pentru invalizi, veterani şi văduve de război, şomeri şi persoane beneficiare de venit minim garantat.
Citeşte şi Îmbrânceli pentru făină, ulei, zahăr şi zacuscă. S-AU CĂLCAT în PICIOARE pentru ajutoarele de la UE