Nu ai activat CARDUL DE SĂNĂTATE? Ce rişti din ianuarie 2015

Aproximativ 12,5 milioane de carduri au fost distribuite până în prezent prin poștă, dintre acestea 120.000 fiind inițializate, a anunțat luni într-o conferință de presă președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.
Filip Stan
15 dec. 2014, 11:56
Nu ai activat CARDUL DE SĂNĂTATE? Ce rişti din ianuarie 2015

Potrivit acestuia, în jur de un milion de carduri se află încă în circuitul poștal sau au fost returnate caselor de asigurări de sănătate.

„Tipărirea și distribuirea cardului va continua pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani și/ sau dobândesc calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Până în prezent au fost validate în sistem peste 120.000 de carduri de sănătate”, a afirmat Ciurchea.

El a spus că la începutul anului 2015, după o perioadă în care vor fi rezolvate problemele legate de modul de funcționare a cardurilor, decontarea serviciilor medicale se va face doar în baza cardului de sănătate.

Ciurchea a mai afirmat că de la 1 februarie anul viitor, cel mai probabil, folosirea cardului va fi obligatorie.

El a precizat că, după momentul în care cardul va deveni obligatoriu, dacă furnizorii de servicii medicale nu-l vor folosi, CNAS nu le va deconta acestora serviciile.

CARDUL DE SANATATE functioneaza dupa acelasi principiu de utilizare a unui card bancar. Fiecare pacient are un cod PIN, iar de fiecare data dupa o procedura medicala, doctorul inscrie in sistemul electronic serviciul de care a beneficiat pacientul. Pe fata, cardul de asigurari de sanatate contine numele persoanei asigurate, codul sau de asigurat, numarul documentului si data expirarii.

Pe verso scrie ca „persoanele asigurate au obligatia prezentarii documentului national de asigurari de sanatate in vederea acordarii serviciilor medicale si ca acesta nu este transmisibil. „Documentul poate fi folosit numai impreuna cu un document de identitate”.

CARDUL DE SĂNĂTATE: De când e obligatoriu şi cum îl activezi

 

Cardul vine de la CNAS lipit de o foaie care contine unele informatii explicative, precum si un formular care trebuie depus la medicul de familie, care il va parafa si semna. Tot medicul de familie este si cel care activeaza cardul. „Pentru a deveni functional, el trebuie sa fie activat. Pentru aceasta, medicul va va solicita personalizarea pinului (codului) format din 4 cifre. Va rugam sa retineti acest cod si sa nu il divulgati. Veti tasta personal acest pin ori de cate ori veti solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, se arata in notele explicative care insotesc cardul.

Cabinetele medicale nu sunt insa inca dotate cu cititoare, chiar daca medicii de familie sustin aceasta masura. „Cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costa mult mai mult daca dorim sa nu se strice din prima zi (blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri”, se mentioneaza intr-un comunicat al Societatea Nationala de Medicina Familiei.

„Este prevazut foarte clar, cititoarele de carduri le cumpara toti cei care furnizeaza servicii medicale iar preturile, ca sa nu se mai sperie nimeni, asa cum erau in 2010, 2011 – 450 de euro, acum cititoarele de card pot fi alese, sunt pe site-ul Casei de Asigurari, sunt intre cinci euro, cel mai ieftin este cinci euro – si nu cred ca puteti sa-mi spuneti ca un furnizor de servicii medicale nu poate sa-si permita achizitionarea lui – pana la cel mai scump, de 80 de euro. Deci, lucrurile sunt mult mai rezonabile, sunt foarte bine explicate. inteleg ca exista reticenta din partea unora care nu vor sa introducem niciodata acest sistem. Imi pare rau pentru ei, trebuie introdus sistemul’, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

1. Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015

Pe măsura prezentării la consultații, pacienții posesori de card trebuie să îl aibă obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat. 

De asemenea, pacientii vor trebui să-și știe codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca. 

“Din respect pentru suferința bolnavilor și pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație”, au precizat reprezentanții Societății Națională de Medicina Familiei și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

2.Cardul  de asigurat are rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc.

Românii primesc de vineri CARDURILE de SĂNĂTATE. Iată cum vor fi distribuite

 
De la 1 ianurie 2015, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacienții le vor primi doar în baza cardulului, atât  la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie.

3. Copiii nu au card, iar medicii vor folosi cardul părinților

Încă nu se știe însă cum se va rezolva situația copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară, sau dacă părinții sunt neasigurați, ori în situația în care copiii sunt institutionalizați.

4. Gravidele care nu plătesc contribuțiile de sănătate vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii

Deși o bună parte dintre asigurați au primit deja cardul de sănătate, implementarea sistemului lasă nereglementate o serie de situații, după cum avertizează medicii de familie. 

Printre acestea se numără faptul că nu se știe cum vor fi rezolvate urgențele pacienților neasigurați, care nu au card.

De asemenea, nu este reglementată nici situația în care pacientul își pierde cardul și prezintă în schimb doar o adeverință. Și asta pentru că, din pinct de vedere tehnic, adeverința nu poate ține loc de card.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București