Nu arunca frunzele de gutui! Remediile pe bază de frunze de gutui sunt recomandate în afecțiuni precum diabetul, tusea sau hipertensiunea arterială, dar și pentru infecții gastro-intestinale sau mătreața scalpului. Chiar dacă sunt mai puțin folosite în prezent, ceaiurile din frunze de gutui au fost folosite încă din antichitate atât pentru tratamentul bolilor, cât și în scop profilactic.
Frunzele de gutui conțin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentraţie (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric şi shikimic. În frunzele gutuilor se mai găsesc, de asemenea, numeroşi alţi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită, precum quercetina şi rutinul.
Frunze de gutui, lăsate la uscat, fac un ceai excelent pentru diverse afecțiuni. De pildă, cei care suferă de hipertensiune ar trebui să facă macerat din frunze de gutui care reglează tensiunea arterială. De asemenea, se folosește în tratarea insuficienței cardiace și a bolilor de ficat, iar pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, atât ceaiul, cât și fructele proaspete le sunt benefice. Datorită numeroaselor vitamine conținute în frunzele de gutui, acestea se folosesc sub formă de infuzie și pentru stările de nervozitate, depresie, agitație, insomnie. Ceaiul din frunze de gutui, dar și gutuile crude sunt foarte utile în curele de slăbire, deoarece au proprietăți diuretice și depurative, ajutând la eliminarea toxinelor din organism și a kilogramelor în plus. Diabetul zaharat este o altă boală ce poate fi ținută sub control prin infuzia de ceai de frunze de gutui.
Se folosește 1 linguriță de frunze mărunțite de gutui la 1 cană de apă clocotită. După răcire, se strecoară. Se administrează proporționat, de 3 ori pe zi.
Frunzele de gutui pot produce scăderea presiunii arteriale, întrucât conţin substanţe cu acţiuni vasodilatatoare, ceea ce determină scăderea preiunii arteriale. Se folosesc tratamente sub formă de macerat, fie sub formă de tinctură.
Se folosește 1 linguriță de frunze de gutui, uscate şi măcinate, la 1 cană de apă fierbinte.
Se folosesc 5 grame de frunze uscate de gutui la 200 ml de apă clocotită. Se menţine soluţia în baie de aburi timp de 20 de minute. Se răceşte. Se completează cu apă fiartă şi răcită până la volumul iniţial. Se consumă câte 2 linguri de trei ori pe zi.
Infuzia din fruze de gutui, cu parfum plăcut, este şi un bun tratament pentru întărirea părului şi combaterea mătreţii. În formă concentrată, aceasta conferă o frumoasă nuanţă brună părului închis la culoare.