Conservele cu ton au devenit controversate în ultim vreme, datorită faptului că o mare parte din peștele din oceanul Pacific este contaminat cu Mercur în urma exploziei de la centrala de la Fukushima.
Totuși peștele ton este în continuare recomandat, iar cumpărătorii trebuie doar să fie atenție ca peștele să nu fie din specia Bigeye sau Albacore, care provine din oceanul Pacific.
Carnea de ton este recunoscută pentru faptul că are o textură asemănătoare cărnii de pui și că spre desebire de alte specii de pești are un miros mai puțin stringent.
Specialiștii recomandă consumul cărnii de ton datorită numărului scăzut de calorii și a cantității importante de proteine conținute. Tonul este de asemenea bogat în minerale precum seleniu, zinc, fosfor sau magneziu, iar dacă alegi sortimentul conservat în ulei de măsline sau de floarea soarelui, te bucuri și de beneficiile acizilor grași sănătoși, cum ar fi Omega 3, Omega 6, vitamina D și vitamine din grupul B
Chiar dacă ții o dietă de slăbit poți consuma ton conservat în ulei, întrucât grăsimile sănătoase contribuie foarte mult la senzația de sațietate și dă savoare unui regim alimentar restrictiv.
Te poți baza pe o conserva de ton în ulei atunci când ți-e poftă de o masă delicioasă, bogată în proteine. În Italia peștele ton și uleiul de măsline merg mână-n mână în bucătăriile restaurantelor, de aceea Institutul de Cercetări pentru Industria Conservanților Alimentari din Parma a făcut un studiu despre utilizările uleiului din conservele de ton.
Oamenii de știință au analizat uleiul din conservele de ton timp de 13 luni și i-au observat proprietățile la diferite temperaturi la 4, la 20 și 37 de grade Celsius, pentru a vedea când anume începe procesul de alterare.
Aceștia au ajuns la concluzia că uleiul din conservele de ton nu se strică, indiferent de temperatură, prin urmare poate păstra carnea de pește în stare proaspătă, o perioadă îndelungată.
Alte utilizări pentru uleiul din conservele de ton ar fi: