„Cred că la ora actuală nimeni nu poate face un calcul real dacă această comasare avantajează un partid sau altul. Nu am avut asemenea experienţă în România, nu am avut un sondaj de opinie, să ştim care este părerea cetăţeanului mediu asupra acestui lucru. Orice calcul ar fi artificial. Un lucru este cert: dacă alegerile vor fi comasate, va fi un interes comun al tuturor celor care urmează să fie aleşi, de la consilieri locali până la deputaţi şi senatori, să facă un efort comun pentru a determina lumea să vină la alegeri. Dar rezultatul acestora, după părerea mea, este o necunoscută”, a declarat Frunda, la RFI.
Referindu-se la economia de 20 de milioane de euro invocată de MAI ca argument pentru comasarea alegerilor, senatorul UDMR a apreciat că „sunt prea puţini bani economisiţi ca să merite efortul”.
„Eu vorbesc din punct de vedere al principiului alegerilor. Din acest punct de vedere, comasarea, după părerea mea, este greşită, pentru că dreptul cetăţeanului de a alege nu înseamnă doar posibilitatea de a-i pune în faţă o listă cu multe nume, sau a permite multor partide să îşi prezinte câte un candidat, ci înseamnă, în primul rând, dreptul de a-şi forma o imagine clară asupra deciziei pe care urmează să o ia. (…) Ori atunci când cetăţeanul mediu al României, care ştie prea puţin diferenţa dintre un Consiliu Local şi Senat, de exemplu, trebuie dintr-o dată să aleagă pe şase liste. (…) În această situaţie, îi va fi foarte greu să facă acest lucru”, a adăugat Frunda.
El a ridicat şi problema separării alegerilor după anul 2012.
„În al doilea rând, dacă alegerile vor fi comasate ceea ce, într-adevăr, nu este nicăieri în UE şi nu poate să rămână aşa, cum le vei decomasa? Cum le vei separa peste patru ani de zile? Doar prin reducerea unuia dintre mandate, ceea ce ridică o serie de semne de întrebare. De aceea, eu cred că ar fi normal să avem întâi alegerile parlamentare, aşa cum este peste tot în UE, sau în general peste tot, pentru că alegerile parlamentare proiectează voinţa electorală şi pentru alegerile locale, şi să punem apoi localele. Cred că acesta este mecanismul prin care trebuie să gândim”, a explicat Frunda.
Gyorgy Frunda a arătat că, astfel, „aceste alegeri comasate sunt ca o pisică ce este închisă într-un sac: când îi dai drumul, nu ştii încotro se va îndrepta şi pe cine va zgâria”.
„Nu poţi prevedea rezultatul lor. Eu nu cred că are cineva de câştigat. Argumentul financiar nu este de acceptat. Chiar dacă e adevărat, e prea puţin ca să poată fi luat în considerare. De aceea, cred că ar trebui să ne gândim la o altă soluţie”, a adăugat senatorul UDMR.
Grupurile parlamentare ale UDMR au decis, marţi, să susţină comasarea alegerilor locale cu parlamentare, în condiţiile păstrării sistemului electoral actual şi a numărului de parlamentari, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizând că el susţine varianta asumării răspunderii.